Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stänga reaktorn steg i rätt riktning

Sören Molander och Olov Östlund i repliker på Kjell Söderlund.

Annons

Det är bra att du, Kjell Söderlund, som kärnkraftsförespråkare själv skriver ( 8/7 ) "att snabbstoppa en av tio kärnkraftsreaktorer är en obetydlighet i vår elbalans" på grund av överkapacitet i landets elproduktion. Ett bortfall på tio procent är knappast att betrakta som obetydligt, men visar på att vi inte är beroende av kärnkraften.

Stäng därför av reaktorn så har vi tagit ett steg i rätt riktning. När vi nu har överkapacitet i vår elproduktion på grund av den miljövänliga vindkraften så kan vi spara vatten i våra vattenmagasin vilket också är miljövänligt, när vattennivåerna inte ideligen förändras. Den lägesenergi som vattenreservoarerna utgör blir då den reglerenergi som erfordras för att plana ut toppar och dalar i landets elförsörjning.

Förhindra därför på inga villkor fortsatt utbyggnad av vindkraften i hela landet. Då får vi i efterhand möjlighet att avveckla mer än ett tusen små vattenkraftverk i landets mindre vattendrag som tillsammans producerar mindre än 2 TWh per år, vi är inte i behov av den småskaliga vattenkraften.

Men min fråga till Kjell Söderlund kvarstår fortfarande: Varför kritiserar du den miljövänliga utbyggnaden av vindkraften och glorifierar kärnkraften med sitt livshotande avfall? Vi vet fortfarande inte hur vi ska förvara kärnavfallet. Endast till onytta kan avfallet användas, som kärnstridsspetsar i krigshetsarnas missiler.

Sören Molander

Stänga reaktorn steg i rätt riktning

Replik till Kjell Söderlund, med flera, (8/7): Det är många som beskriver kärnkraften som stabil, men låt siffrorna tala: Under 2015 var kärnkraften sammanlagt bara i full drift ett par månader. Källa: Svenska kraftnät och SCB.

Olov Östlund

I och med dessa inlägg avslutar vi debatten om kärnkraft i tidningen och publicerar eventuella ytterligare inlägg på helahälsingland.se.

Insänt

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons