Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ställ upp för kurderna

/

Sociala medier svämmar över av förtvivlade rapporter om Turkiets övergrepp på den kurdiska befolkningen, skriver Benny Gustafsson, som uppmanar till stödmanifestationer för de utsatta kurderna.

Annons

Vi kan se hur turkiskt attackflyg bombar kurdiska byar, skogar och berg. Skogarna brinner. Vi kan se hur turkisk polis brutalt slår ned fredsdemonstrationer i de större städerna. Vi kan se hur turkisk polis när den har omhändertagit en av ledarna för IS, Halis Bayuncuk och hans fru, respektfullt visar dem in på stationen samtidigt som polis misshandlar, släpar som kollin och samlar ihop i högar, bakbundna demonstranter.

Häromdagen meddelade nyheterna att Angela Merkel och Barak Obama ringt till den turkiska premiärministern Davutoglu för att ge sitt stöd för attackerna på det kurdiska civilsamhället.

Återigen lämnas det kurdiska folket utan stöd från demokratiska länder. Det är tyvärr inte förvånande. Google translate har inte ens med kurdiska som språk trots att det talas av 40 miljoner människor!

Samtidigt meddelar PKK att de bryter den flera år långa ensidiga vapenvila. PKK är den militära organisation som stridit för och försvarat det kurdiska folket ända sedan 1980-talet.

Då försökte den turkiska militärjuntan utplåna det kurdiska folket, med terrorbombningar av byar, med långa fängslanden för kurdisk aktivism, till exempel att tala sitt språk, läsa en kurdisk bok, sjunga en kurdisk vaggvisa eller organisera sig.

För en månad sedan, när jag besökte Kurdistan, mötte vi en folkskollärare som suttit tio år i fängelse för att han läst högt ur en kurdisk bok för skolbarnen, som alla var kurdiska.

Alla familjer vi mötte, eller sov över hos, saknade flera nära anhöriga. De hade mördats, fängslats, försvunnit eller dött i strid mot den turkiska militären.

Nu, efter HDP:s stora valframgångar, trappar staten återigen upp kampen mot den kurdiska befolkningen. Den glädje vi mötte efter valet blev kortvarig.

* Turkiet måste tvingas tillbaka till förhandlingsbordet för fredssamtalen de avbrutit.

* PKK måste ges jämbördig status och strykas från USA:s och EU:s terroristlista.

* Dess ledare Abdullah Öcalan måste friges eftersom de senaste lyckade fredsinitiativen kommit från just honom.

I Sverige kan vi delta i stödmanifestationer, ge ekonomiskt bidrag till Kobane och påverka våra partier att ta ansvar för Sveriges politik!

Benny Gustafsson

Stödkommittén för Kurdistan, Söderhamn

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons