Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ställ inte utsatta grupper mot varandra

Inför beslutet i riksdagen om skärpt asyllagstiftning skrev Equmeniakyrkans pastorer och diakoner i Hälsingland en insändare där vi vädjade till riksdagens ledamöter att rösta nej (21 juni). Lars Schön reagerar på våra åsikter (24 juni). Det är bra att vi får samtal om dessa viktiga frågor, skriver Lennart Renöfält.

Annons

Lars Schön börjar med att poängtera att det finns många i vårt samhälle som har det svårt idag. I vår insändare fokuserade vi på de asylsökande och tog därför inte upp andra gruppers utsatthet.

Läs även: Hur är det ställt med allas lika värde egentligen?

Men det finns i många kyrkor också ett starkt engagemang för svenskar som på olika sätt har det svårt. Mycket görs, mer kan säkert göras. Det som blir så fel är när man som Lars Schön ställer de svaga och utsatta grupperna mot varandra. Det är inte invandrarna som hindrar att de mest utsatta svenskarna får mer stöd och omsorg. Det är däremot den omfördelning som skett och sker i vårt samhälle, där de som redan har mest pengar får allt mer vilket försvagar vår allmänna välfärd. Skatteflykt från både rika privatpersoner och företag urholkar statsbudgeten med långt större summor än de kostnader som idag läggs på asylmottagandet.

Att påstå att det inte finns några jobb till de som kommit till Sverige stämmer inte. Dagligen läser vi i tidningarna om hur svår bristen är och kommer att vara på personal, inte minst inom vård och omsorg. Vi behöver unga människor som kan gå in i dessa tjänster, inte minst på landsbygden. På sikt är språkträning, utbildning och fortbildning en mycket god investering för vårt samhälle.

Att inledningen till Bibelns berättelser om Jesus handlar om hur hans familj tvingas fly till Egypten innehåller en stark symbolik som utmanar oss i vår tro och i våra handlingar.

Om Jesus och hans föräldrar fick något ekonomiskt och annat stöd i Egypten vet varken jag eller Lars Schön. Det finns dock anledning att tro att så var fallet. Det Judiska folket uppmanas av Gud att visa särskild omsorg om just främlingen-invandraren.

Bengt Schön avslutar med något som låter som hans livsfilosofi: Hjälp dig själv innan du hjälper andra. I kyrkan har vi ett annat budskap som vi fått av Jesus själv och som kommit att kallas den gyllene regeln. Jesus säger: Allt vad ni vill att människorna skall göra för er, det ska ni också göra för dem. Om vi försöker följa den uppmaningen så får vi ett mycket varmare och vänligare samhällsklimat för alla, för asylsökande, för medelklassvenskar och för svenskar som lever i utsatthet.

Lennart Renöfält

Marmaverken

pastor, regional kyrkoledare Equmeniakyrkan

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons