Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spökar det i Jazzparken också?

Som invånare i Söderhamn tar man ibland en promenad i vår vackra stad. Kanske förbi Sköna Maj (just nu iförd en skyddande plywooddress), den vid mörker upplysta Neptunus och den ibland vattendrypande stenpelaren, allt i Strykjärnsparken.

Annons

Skänker en tanke till den trägna generation som åstadkom Oscarsborg!

Viker av mot norr, läser infotavlan vid Jazzparken: Där får man veta att parken rymmer ”...två landskap, ett övre kargt och stramt, ett undre som skimrar ljust”.

Det övre, karga landskapet uppenbarar sig stramt och kargt. Jag närmar mig ett av de tolv runda, glasförsedda ”titthålen”, borstar bort grus och löv och tittar ned för att förnimma det skimrande landskapet… Men ser i stället en mörk skuggfigur röra sig i det svarta glaset!

Spökar det i Jazzparken?

Nej, det jag ser är min egen spegelbild! Står en stund i stilla begrundan.

Var det detta som konstnären, landskapsarkitekten, Konst Gävleborg, Statens konstråd och Söderhamns kommun tänkt sig att en parkbesökare skulle bli varse vid en visit?

Frågor ramlar över mig: Vad avsåg man uppnå med att gräva ned ett antal betongkassuner, fylla dessa delvis med färgade glaskulor, montera värme, ett litet fönster och belysning?

Belysningen och elvärmen är måhända både avskriven och avskruvad. Vilket är förståeligt med tanke på driftkostnaderna.

Jag stötte ihop med arkitekten när han var i färd med att snygga upp parken inför invigningen. Han bytte trasiga glas, rengjorde och putsade. Eftersom det ibland bildades imma på glasens undersida framkastade jag tanken att vindrutetorkare skulle kunna monteras. Bra idé tyckte arkitekten men berättade sedan att viss värme som skulle förhindra imbildning var installerad – men att man kanske inte hunnit justera in den ännu…

Hur beräknade man driftskostnaderna när man beställde kassuninstallationen?

När snön faller över parken kan man se hur områdena närmast titthålen är snöfria. Borttinat med elström! Vid kyla bildas is där och lägger sig sedan ett nytt snötäcke över isen blir det livsfarligt att närma sig titthålen. Kanske bör kommunen halkbekämpa i det karga landskapet? Eller applicera handledare?

Många frågor finns det!

J.J.-fan

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons