Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spela inte bort chanser med inbillade hot

En vecka efter stormen Sandy på USA:s ostkust hade den mycket ansedda affärstidskriften Bloomberg Business Week ett omslag som påminde om bakomliggande faktorer till denna storms och senaste årens stormars allt våldsammare krafter.

Annons

It’s global warming stupid, en travesti på förklaringen till att George Bush senior inte blev omvald till president under en pågående lågkonjunktur (it’s economy stupid), vilket Barack Obama dock lyckades med trots finanskrisen. Global uppvärmning nämndes dock inte mycket i det amerikanska presidentvalet och det har inte nämnts i andra val jorden runt heller. Även här hemma har medier, allmänheten och politiker tröttnat på att beröra denna överhängande katastrofala utveckling för mänskligheten.

Tack Ida 16 år (17/11) för att du påminner oss på ett sakligt och mänskligt sätt, hur vi skulle kunna se på förnyelsebar energiproduktion jämfört med vår befintliga energiproduktion, inte minst kärnkraften.

Några ifrågasätter att vi skulle producera mer vindkraft än vi behöver i vårt land eller rent av i vår region. Samtidigt ser jag ingen, som hyser oro över att vi importerar fossila bränslen och oljeprodukter, som producerats ibland under stor miljöförstöring och risker i andra delar världen. Inte heller att vi förbrukar och släpper ut dess klimatförsämrande avgaser. Ingen jämför heller med hur vi exploaterar och sedan exporterar skogsprodukter, vilket också frestar på våra naturtillgångar i viss utsträckning. Skillnaden är kanske att vi har vant oss vid detta.

Nya kablar för kraftutbyte har kommit till kontinuerligt de senaste årtiondena med bland annat Polen, Estland, Danmark/Tyskland, England etcetera, vilket ökat såväl export som import av elektricitet. Om vi nu har ett gynnsamt läge för grön elproduktion, läs vatten och vindkraft, varför skulle vi då inte exportera till andra marknader där förutsättningarna är mer begränsade.

Om Hälsingland då blir ett tämligen stort center för vindkraft, som det ser ut att kunna bli även efter begränsningar för naturintressen så måste vi fråga oss hur vi kan ta en större del av kakan i regionen. Här måste kommunernas näringslivskontor och Region Gävleborgs näringslivsstrateger slå sina kloka huvuden ihop för att se vilka etableringar man kan attrahera i såväl produktion som service.

Så länge vi har den kommunala vetorätten får vi inte bara spela bort den med negativa attityder, rädsla för förändringar, rädsla för verkliga eller inbillade hot. Vår region ligger ju inte precis i framkanten när det gäller ekonomisk utveckling och befolkningstillväxt, vilket avspeglar sig i våra krympande gemensamma resurser till skolor, sjukvård och infrastruktur. Vi borde se vindkraftutbyggnad som en möjlighet i stället för ett hot. Vi borde anta en mer affärsmässig attityd, för att utvinna största möjliga lokala nytta. Helst ska vi agera snabbt och beslutsamt så vi hinner före konkurrerande regioner.

Göran Sjöstedt, Undersvik

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons