Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Specialistvård i Europa

En ny politisk majoritet och en ny politisk organisation tar sin början, en ny tid väntar för Landstinget Gävleborg.

Annons

Centerpartiet sjösätter nu den borgerliga budget som antogs i december 2008. Vi känner att förväntningarna är många och stora, vilket glädjer oss. Vad är då vi vill med hälso- sjukvården? Centerpartiet ser följande utveckling med de tre gemensamma plattformarna som nu är framtagna som ska bygga en bättre hälso/sjukvård för framtiden.

Vårdval Gävleborg är en viktig hörnsten som ger alla medborgare i länet rätt att själva välja sin hälsocentral. Att själv få avgöra vad som är bäst för mig och min familj ska bli både självklart och naturligt. Om man inte är nöjd med sin hälsocentral eller läkare kan man alltid byta. Vi lägger nu makten i patienternas händer. Starten för Vårdval Gävleborg blir i maj 2010.

Vi vill också ge hälso/sjukvården stabila förutsättningar och en struktur som ger framtidstro med en utökad vård som finns nära befolkningen. En nära vård dit man vänder sig ofta, med en bruten arm, för att sy ett sår, få antibiotika vid infektion är exempel på vad det kan vara.

När det gäller svårare sjukdomar som cancer och annan specialistvård vill man som patient ha där den är som bäst. Ett specialistsjukhus som kan erbjuda och hjälpa mig inom rimliga tider. Det kan ligga i länet eller varför inte ute i Europa. Ett vårdval enligt lov (Lagen om valfrihet) även inom EU är ett mål som Centerpartiet har. Den vård som är nära och ofta ska utgöra basen i hälso/sjukvården och den vård du behöver mer sällan ska utgöra vårdens spets och då i samverkan med andra landsting.

Centerpartiets grundideologi med decentralisering som bas ska ge en ökad närhet och effektivare hälso/sjukvård för alla. Vi vill se fler behandlingar och besök inom primärvården, fler närsjukvårdsplatser i samverkan med kommunerna och en mer framtidsinriktad närvård. Att få fler alternativa driftsformer inom hälso/sjukvården ger en stor utvecklingspotential. Driftsformer som ska skapa mångfald och konkurrens i syfte att utveckla kvalitén.

Vi börjar redan nu med Bollnäs sjukhus som kommer att stå modell och visa vägen för andra utförare.

Det vi nu har beskrivit är ett axplock ur allt vi vill göra och har som mål att följa upp och utvärdera våra politiska mål för att det ska bli så bra som möjligt, i ständig dialog med befolkningen. Centerpartiet har antagit utmaningen för att forma framtidens hälso- sjukvård.

Björn Brink (C)

landstingsråd

Hannah-Karin Linck (C)

landstingsråd

 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons