Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spårdragningen en fråga för hela kommunen

Svar på Ingmar Höglunds insändare (
12/4
) från Mikael Löthstam (S):

Annons

Som du säkert känner till är det Trafikverket som har det slutliga avgörandet beträffande val av spårkorridor för Ostkustbanan genom kommunen och Hudiksvall. Det finns en tidsaxel att ta hänsyn till för kommunens arbete med det pågående planarbetet, inte minst i förhållande till Trafikverket.

Deras utredare ska innan årsskiftet lägga fram det alternativ de förordar till Trafikverkets ledning. Mot bakgrund av detta måste kommunens viljeinriktning och arbete med det tematiska tillägget till översiktsplan vara klart under hösten 2016 för beslut i fullmäktige. För att möta de många frågor som finns kring Ostkustbanan kommer Kommunen tillsammans med representanter från Trafikverket att bjuda in till olika forum för dialog, inte minst i samband med utställningsskedet. I dessa dialoger kommer både det östra och västra alternativen belysas eftersom det är trafikverkets uppdrag.

Detta trots att kommunstyrelsen förordat det östra alternativet.

Det är heller ingen enskild fråga för boende och verkande i Hudiksvall som du skriver utan i allra högsta grad en fråga för hela kommunen och dess framtida utveckling. Med andra ord kommer Kommunens arbete med översiktsplanen att fortsätta enligt plan.

Det går heller inte att komma ifrån att centrala stationslägen är viktiga noder som är positiva för städers, kommuners och inte minst näringslivets möjligheter till utveckling. Ur miljö- och hållbarhetssynpunkt finns det både positiva och negativa effekter av tåg som går genom tätorter. Många av de negativa effekterna kan man komma förbi genom att bygga bort barriärer samt genom lärdomar från pågående spårarbeten i centrummiljöer.

Mikael Löthstam (S)

kommunstyrelsens ordförande

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons