Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sparande utan perspektiv

På det sätt som neddragningarna nu görs, får vi politiker bara välja mellan tjänstemännens olika förslag.

Annons

Skatter och statsbidrag räcker inte till att hålla kommunens verksamhet i gång 2010 på samma nivå som i dag. Därför skärs nu ner i verksamheterna. Kommunens tjänstemän plockar fram förslag på neddragningar. Men neddragningar måste göras på ett klokt sätt. De ska fungera långsiktigt och inte drabba folk i onödan. På det sätt som neddragningarna nu görs, får vi politiker bara välja mellan tjänstemännens olika förslag.

Det tas inget samlat grepp om hela kommunen. Kreativitet och nytänkande saknas. Ingen tar fram förslag om samverkan mellan förvaltningar, ser över antalet chefer och assistenter eller försöker att hitta klokare sätt att jobba på. Jämförelser med kommuner som liknar vår visar på att det går att driva kommunen till lägre kostnader. Varför får vi inte igång den diskussion?

Vi moderater protesterade mot en del av de förslag som tjänstemän tagit fram om neddragningar inom samhällsbyggnadsnämnden. Är det vettigt att dra ner över 800 000 kronor på underhåll av fastigheter, vägar och anläggningar? Det kommer att kosta att återställa de skador som bristande underhåll skapar. Neddragning i dag kostar mer imorgon och varifrån ska de pengarna tas? Vi drar ner på underhåll, för det är enkelt. Kommunen får förfalla lite. Framtiden bryr man sig inte om.

Vi moderater protesterade mot indragna bidrag till samlingslokaler och anslag till föreningsverksamhet som föreningar för pensionärer, handikappade och idrotten. Alla andra i nämnden tyckte att det var OK. Vi ville att tjänstemännen skulle komma med andra förslag. Tänka till lite och vara kreativa. Vi är övertygade om att det går. Men, nej!

Nu handlar allt om neddragningar. Samtidigt är vårt grundproblem är att vi blir färre invånare. Vi har en trend att vända. Vi behöver få fler företag och hjälpa till så att de företag vi har växer. Men då kan vi inte kortsiktigt göra neddragningar som motverkar det.

Bristen på pengar i 2010 års budget kan hanteras annorlunda. Vi kan ta bristen som intäkt för att tänka till och effektivisera kommunen verksamhet så att vi går stärkta ut ur 2010. Nu gör vi inte det, utan det kommer att ske neddragningar som gör att vi får det sämre 2011 än vad det är i år. Risken är stor att flera flyttar härifrån och att den administrativa nedläggningen av kommun bara fortsätter.

Lasse Molin, ordförande för nya moderaterna

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons