Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spara genom skatt på vatten?

Om slöseriet med vatten i detta land och förmodligen i andra civiliserade länder fortsätter, är nog inte en straffavgift långt borta. För bilar beskattas man efter hur mycket ens bil släpper ut i avgasröret. Varför skulle vi klara oss ifrån det, när det gäller vatten, i dessa miljödebattider?

Annons

Varför installerar inte alla, privata som kommunala hyresvärdar, över huvud taget alla som hyr ut bostäder, en vattenmätare? Då, om inte förr, skulle vattenförbrukningen sjunka våldsamt.

Det är i högsta grad en rättvisefråga, varför ska en försiktig pensionär, eller en annan person eller familj, som på sin höjd kokar lite kaffe eller på annat sätt spar på vattenförbrukningen betala på hyran för vatten som andra slösar bort genom att diska i rinnande varmvatten? Då kan man lägga elströmsförbrukningen på hyran också, det blir ju samma orättvisa fördelning, eller hur?

Undrar hur det skulle bli med grannsämjan om du som är utan bil, får vara med och betala grannens motor och kupévärmare? Det räcker med att titta på tv när det är något reportage från någon lägenhet eller liknande miljö,så är det fråga om att diska. Nog har man vattenkranen öppen hela tiden.

I dagarna kom ett annonsblad till varje hushåll, där man räknade upp olika miljöbesparande åtgärder: Man har gjort en beräkning att varje person förbrukar cirka 200 liter per dygn, varav 70 liter varmvatten för personlig hygien. Om var och en i Gävleborgs län sparar en liter kan det bli 276 000 liter – är det inte skrämmande? Lägg till uppvärmningskostnaden av varmvattnet, då blir det hisnande siffror. Den som har eget hus vet hur dyrt det är att hålla varmvatten, även om man snålar med dusch och disk.

I vårt närområde finns klara bevis på att varmvatten förbrukningen sjunkit med 2/3 när man satte in vattenmätare. Det borde ha varit en självklarhet för många år sedan. Jag uppmanar alla hyresvärdar att följa mitt förslag. Sänk hyran och sätt in vattenmätare. Det är en rättvisesak.

Vän av rättvisa

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons