Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spara den sista vilda naturen

Eftersom vi skickar nästan all elkraft från våra uppdämda älvar söderut, är ledningsnätet redan utnyttjat tillfullo och kräver en utbyggnad för runt 25 miljarder kronor om vi även ska producera vindkraft åt sörlänningarna.

Annons

Vill först poängtera att jag är en mycket stor anhängare till förnybara energikällor och tillika total motståndare till kärn- och kolkraft.

Vind-, vatten- och solenergi är människans enda chans att överleva på jorden, men vi norrlänningar har redan offrat alla våra större älvar utom en (tack för hjälpen Evert Taube!) för att förse södra delen av landet med elkraft. Och vad fick vi för det? Jo, en minskad besöksnäring på grund av förstört ädelfiske och förfulad miljö samt tvångsförflyttade människor med försämrad livskvalitet.

Ska vi nu ytterligare sparka undan fötterna på oss själva och förstöra nästan de enda värden vi har som gör livet värt att leva häruppe och som kan ge oss en chans att överleva genom sin attraktionskraft på turister – vår unika orörda natur och storslagna vildmark som omfattar allt från kustlandskap till fjällvärld?

Nej, bygg vindkraftverken så nära brukarna som möjligt där synen och ljudet av dem inte förstör den rena naturupplevelsen! Eftersom vi skickar nästan all elkraft från våra uppdämda älvar söderut, är ledningsnätet redan utnyttjat tillfullo och kräver en utbyggnad för runt 25 miljarder kronor om vi även ska producera vindkraft åt sörlänningarna. Dessutom blir överföringsförluster samt utbyggnads- och underhållskostnader mycket mindre vid kortare ledningsvägar.

Jörgen Myhrman

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons