Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sovjetgrepp, Lönnbark

För detta har Lönnbark nu tvingats be om ursäkt. Att sätta psykiatrisk diagnos på oppositionella och oliktänkande och låsa in dem på psykiatriska kliniker var ett av den gamla Sovjetunionens vanligaste sätt att eliminera motstånd.

Annons

Landstingsdirektören Svante Lönnbark har i ett utkast till yttrande till JO ifrågasatt den psykiska hälsan hos Hudiksvallsläkaren Vincent Ugarph, sedan denne hävdat att landstingsledningen försökt kväva medarbetarnas yttrandefrihet. Bakgrunden var landstingsledningens agerande i samband med att den strategiska planen med alla nedläggningsförslag presenterades.

För detta har Lönnbark nu tvingats be om ursäkt. Metoden att sätta psykiatrisk diagnos på oppositionella och oliktänkande och låsa in dem på psykiatriska kliniker var ett av den gamla Sovjetunionens vanligaste sätt att eliminera motstånd mot den förda politiken om man inte tog till mer drastiska metoder. Det är möjligt att Lönnbark ägnat någon längtansfylld tanke åt detta system när han skrev omdömet.

I dag får vi veta att vårt län hyr in mest läkare av alla landsting. Landstingets personaldirektör Margareta Petrusson säger i en intervju att hon har svårt att hitta en förklaring till detta. Jag tycker den ligger i öppen dag. Den sämsta arbetsgivaren får betala mest för att över huvud taget kunna rekrytera personal.

Hans Degerman

Bollnäs

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons