Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SOS till politikerna

Snälla, fundera en gång till innan vi förändrar/försämrar förutsättningarna för Bollnäs kommuns mest närande verksamhet, "företaget" Höghammarskolan.

Annons

Som vi alla vet har barn- och utbildningsnämnden, BUN, en utmanande ekonomisk framtid.

I sådana tider är det lätt till att ogenomtänkta beslut tas, som i ett kortsiktigt perspektiv kan se ut som att man minskar sina utgifter. Ett sådant beslut är att sänka priset för att ha en elev på Höghammarskolan med 7,5 procent, en prissänkning som mycket riktigt minskar BUN:s utgifter med cirka en miljon kronor, så långt allt gott.

Samtidigt ska vi ha kännedom om att denna prissänkning innebär att Höghammarskolan (BUN) även måste sänka priset för de övriga 75 kommuner som köper tjänster av vår kommun genom Höghammarskolan, en prissänkning som innebär åtta miljoner kronor i minskade intäkter till skolan (BUN) och kommunen som koncern! Åtta miljoner som motsvara cirka 20 heltidsanställningar, 20 skattebetalare som varje år bidrar till kommunens budget med cirka två miljoner i form av skatter.

Höghammarskolan är så nära ett "företag" det går att komma inom kommunal verksamhet.

Ett "företag" som har 350 anställda, ett företag vars kunder till 87 procent består av andra kommuner, ett "företag" som årligen bidrar till kommunen med cirka 30 miljoner kronor i form skatter.

Det fantastiska i detta är att de anställdas löner som genererar dessa 30 miljoner kronor i skatteintäkter finansieras till 87 procent av andra kommuner.

Vad som också är viktigt i detta är att Höghammarskolan inte är en tärande verksamhet utan kanske den mest närande verksamhet vi har inom koncernen Bollnäskommun.

Slutord: Snälla, fundera en gång till innan vi förändrar/försämrar förutsättningarna för Bollnäs kommuns mest närande verksamhet, "företaget" Höghammarskolan.

Stuprörstänk och skygglappar hör inte hemma i en kommun med en koncernanda som Bollnäs.

Ps. Jag vet att det finns ett stort travintresse i Bollnäs, men om ni nu lånat, lämna tillbaka skygglapparna dit de hör hemma, på Bollnästravet. Ds

Kanson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons