Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sorg att mitt parti inte kan lyfta blicken

Socialdemokraterna agerar i kristider som vilket konservativt parti som helst, menar Matteus Westin (D).

Annons

I dag har vi flyktingkatastrof, terrorhot, åldrande befolkning, naturkatastrofer, torka och erosion orsakad av klimatförändringar och risken för världskrig är påtaglig när så många stormakters intressen kolliderar i Syrien. I det läget gör Socialdemokraterna precis som vilket konservativt parti som helst skulle ha gjort – vi sluter oss och stänger dörren. Ett framtidsparti med en social och demokratisk vision skulle i stället så kriserna som en möjligheten att bygga en bättre värld.

Vi skulle kunna säga att i denna period av stora sociala behov måste vi omfördela resurserna. Vi måste bryta trenden som gör rikare ännu rikare för vi vet nu att det inte ger någon samhällnytta bara egennytta. Det är också dags att skilja på kostnader och investeringar i den ekonomiska debatten. Det är en kostnad att upprätta gränskontroller som hindrar flyktingar att pröva sina asylskäl men det är en investering att ge asylberättigade ett bra mottagande och snabb integration. Vi kan låna till investeringar för de kommer betala våra pensioner i framtiden, om de är kloka. D

et klokaste vi kan göra är att skapa förutsättningar för innovationer som löser framtidens gröna energibehov, transporter, konsumtion osv. När nu övriga Europa avvisar flyktingarna skulle vi kunna säga Välkomna till Sverige 2010-talets USA – det humanekologiska nybyggarlandet! Det är här vi bygger framtidens civilisation, i den gråaste av IS så förhatliga gråzoner, totalt oberoende av fossila drivmedel. Det är denna civilisation som ska spridas och rädda människan inte naturen. Naturen klarar sig alltid. Allting handlar om oss och vi måste lära oss att vara snälla – om inte annat så för våra barns skull.

Matteus Westin

Socialdemokrat, Höga Kusten

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons