Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sopa bättre, Jonsson

En klimatsmart trafikpolitik i hela landet kräver stora investeringar. Kapaciteten både för person- och godstrafiken ska öka och de regionala anknytningarna förstärkas. Det ska vara billigare att åka buss och tåg än att köra bil eller flyga.

Annons

Svar till Anders W Jonsson (12/4).

Många i Sverige är beroende av bilen. De fossila bränslena behöver fasas ut av prisskäl, klimatpåverkan och oljebrist. Därför måste alla ges möjlighet att tanka förnybara bränslen. Det ska vara billigare att köra på förnybara drivmedel än på bensin. Den inhemska produktionen och distributionen av förnybara drivmedel ska gynnas.

Att satsa merparten av skattepengarna på motorvägar i Stockholm och stöd till gamla tekniker är ingen politik Miljöpartiet står för. Mellan 2002 och 2006 minskade skattens andel av bensinpriset med 8,3 procent. Från 2006 till i dag har den ökat med 2,5 procent. Att som MP önska återställa skatteandelen till 1996 års nivå är ingen orimlighet.

En klimatsmart trafikpolitik i hela landet kräver stora investeringar. Kapaciteten både för person- och godstrafiken ska öka och de regionala anknytningarna förstärkas. Det ska vara billigare att åka buss och tåg än att köra bil eller flyga. MP vill fördubbla andelen kollektivtrafik till 2020.

Centeralliansens järnvägspolitik har vi sett resultatet av i vinter, det finns inte längre någon beredskap för lite extra snö eller andra troliga händelser.

Miljöpartiet vill göra det lönsamt att producera sin egen el. Allt fler människor vill investera i förnybar energi och bidra till att minska sin egen klimatpåverkan. MP vill införa ett system med fastpris på förnybar el samt möjliggöra nettomätning hos småskaliga elproducenter. Att som alliansen öka beskattningen på brukarägd vindkraft och solkraft är inte en politik som gynnar det förnybara. C röstade inte emot straffskatten på kooperativ vindkraft.

MP vill ersätta kärnkraft och fossila bränslen med vindkraft, biobränslen, vågkraft och solenergi. Vi vill investera i ombyggnation som leder till minskad energianvändning. Uranbrytning ska förbjudas. Miljöpartiet ser hellre några vindkraftverk vid horisonten än urandagbrott och förstörda vattendrag. Centern har röstat för ny kärnkraft och fegade ur när det gällde omröstningen om uranprospekteringen. Att tio centerpartister smet från denna omröstning är skämmigt.

MP vill sänka arbetsgivaravgiften för små företag med tio procentenheter. Vi vill att ensamföretagare får ytterligare sänkning för den första anställda under det första året. Under Centerns tid i regeringen har den faktiska arbetsgivaravgiften höjts rejält för föreningar och små företag. På en månadslön på 25 000 kronor har arbetsgivaravgiften ökat med 1 000 kronor i månaden.

Dessutom har alliansen infört krav på kassaregister vars kostnader stjälper många små tjänsteföretag då kostnaden för dessa blivit orimligt höga. Det har drabbat landsbygden hårdare än städerna.

Jag föreslår Anders W. Jonsson att han sopar framför egen dörr innan han klagar på Miljöpartiet.

Olov Östlund (MP)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons