Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sommarjobb en rättighet

Om mindre än två månader går jag och Söderhamns 1 005 andra gymnasieungdomar på sommarlov. Visst är det skönt med ledighet men för många av oss innebär sommaren arbetslöshet och dåligt med pengar.

Annons

Om mindre än två månader går jag och Söderhamns 1 005 andra gymnasieungdomar på sommarlov. Visst är det skönt med ledighet men för många av oss innebär sommaren arbetslöshet och dåligt med pengar. Kommunen har visserligen ökat antalet sommarjobb i förhållande till förra året men fortfarande finns för många sökande till varje plats. Av 330 som har sökt får bara 120 ungdomar jobb.

För oss ungdomar är sommarjobbet i kommunen första chansen att tjäna egna pengar och en bra erfarenhet när vi ska söka jobb i framöver. Att satsa på sommarjobb är en satsning för framtiden och en förebyggande åtgärd mot ungdomsarbetslöshet.

Vi i SSU kräver att alla ungdomar som går i gymnasiet ska erbjudas sommarjobb. Vi har inget hopp om att högerregeringen ska ta ansvaret för ungdomars sysselsättning. Redan 2007 visade de att de var ointresserade av ungdomar då de drog tillbaka 100 miljarder som var riktade till att skapa sommarjobb i kommunerna.

I stället måste Socialdemokraterna ta sitt ansvar. SSU kräver att Socialdemokraterna och ytterst kommunalrådet Eva Tjernström ser till att kommunen erbjuder fler ungdomar sommarjobb. De kommunala bolagen bör ge fler ungdomar sommarjobb. Dessutom bör kommunen förbättra samarbetet med det lokala näringslivet för att även ungdomar utan ett stort kontaktnät ska kunna få jobb.

Pontus Gard

ordförande SSU Söderhamn

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons