Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sommaren, full av vila men också vardagsrädsla

Sommaren är full av sol och bad – och nycklar mellan knogarna, konstaterar Ung Vänster.

Annons

Nu är sommaren här igen. En tid full av blommor och bad, sol och vatten, häng på stranden och i parken. En tid full av att låtsasprata i telefon, nycklar mellan knogarna och omvägar hem. En tid full av vila men också vardagsrädsla.

Vardagsrädsla är inte att ständigt vara livrädd utan att ständigt anpassa sig efter situationer vi får höra kommer drabba oss. Vi tjejer och kvinnor lever i en vardag av sexualiserat våld, allt ifrån en obehaglig blick på bussen till en våldtäkt på en fest. Nu på sommaren byggs en bild av att överfallsvåldtäkter dominerar i statistiken. Bakom den bilden döljer sig en annan sanning där det främsta våldet sker i inomhus och av någon man känner. Idén om att det är främmande och avvikande män, som gömmer sig i buskar, som är det främsta hotet är felaktig och riktar fokus bort från att våldet är strukturellt och handlar om kön.

Inget av detta är skrivet i sten eller en naturlag utan tillsammans kan vi åstadkomma en förändring. Systerskap är det starkast vapnet mot könsmaktsordningen och vardagsrädslan! Genom feministiskt självförsvar påminns vi om att vi är värda att försvara, genom Systrar på stan visar vi tjejer varandra att vi inte är ensamma.

Karin

Ung Vänster

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons