Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sommardebatt om religion...

Det är semestertid på insändarredaktionen igen. Då uppstår ofta en märklig religionsdebatt.

Annons

Nu har kreationisten Jerker Sjölander åter kastat en brandfackla, vilken fått avsedd verkan. Jerker Sjölander har såvitt jag kunnat googla mig fram till yrke att förkunna en fundamentalistisk form av kristendom, som bland annat innefattar föreställningen att Gud skapade världen på sex dagar. Jag misstänker att inga sakskäl i världen skulle kunna få Sjölander på andra tankar.

Okej. Sjölander får naturligtvis tro vad han vill. Märkligt är dock att i det stora landet i väster är det en stor del av befolkningen som har en världsbild ungefär som den Sjölander ger uttryck för. De tycks även ha bra ekonomiska resurser till sitt förfogande.

För några generationer sedan hade vi i Sverige Mose lag som grund för vår lagstiftning. Då kunde man mista huvudet om man förnekade Gud eller hade sex utom äktenskapet. Några blev ju brända som häxor, med eller utan föregående halshuggning. Det är knappast religionens eller kyrkan förtjänst att vi i dag lever i ett mycket mer upplyst och humant samhälle.

En fördel med kristendomen, är dock att man i dag kan öppet ifrågasätta och kritisera den utan att få någon psykiatriskt sjukdomsstämpel eller annan etikett.

För övrigt säger jag ungefär som en svensk filosof lär ska ha sagt: Sök sanningen! Och förde den dig till helvetets port så klappa på.

Bengt Bengtsson, Söderhamn

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons