Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Soldater eftersökta för civilt arbete

Inge Eriksson frågar sig i en insändare (5/7) hur attraktiva soldater som varit anställda hos försvaret är på den civila arbetsmarknaden. Vi skulle vilja hävda att det finns väldigt många företag som skulle ha stor nytta av en person som tidvis tjänstgör, eller har arbetat heltid, i försvaret.

Annons

Näringslivet har ett stort behov av egenskaper som ledarskap, samarbetsförmåga och förmågan att arbeta under stress. Detta är egenskaper som soldaterna har fått med sig under sin utbildning och tjänstgöring. De rekryter som nu anställs inom försvaret är dessutom noggrant utvalda i hård konkurrens där det varit tio sökande per plats.

Insändaren sätter dock fingret på en mycket viktig framtidsfråga för det nya försvaret byggt på frivillighet. Nämligen att de utbildningar och den kompetens man skaffar sig i Försvarsmakten också måste vara gångbara på en civil arbetsmarknad. Huvuddelen av de soldater och sjömän som nu anställs inom försvaret kommer att vara tidvis tjänstgörande. Det innebär att de kommer att ha en civil karriär men tidvis göra insatser och övningar hos Försvarsmakten.

Då gäller det att få arbetsgivare att inse mervärdet i att ha personal anställd som även kommer att tjänstgöra i försvaret. Det handlar dels om att de intyg och utbildningar man får i det militära måste vara begripliga och relevanta för en civil arbetsgivare. Dels handlar det om att skapa en medvetenhet hos civila chefer att de egenskaper man tillägnar sig som soldat, är något en arbetsgivare kan ha stor nytta av.

Frivillig rekrytering skapar en mer effektiv organisation och därmed bättre försvarsförmåga. Men det är också ett mycket värdefullt tillskott för svensk arbetsmarknad som ger många unga chansen att få ett intressant arbete.

Johan Forssell (M)

ledamot av riksdagens försvarsutskott

Tomas Tobé (M)

ordförande i riksdagens arbetsmarknadsutskott

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons