Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sojabönor är ett stort miljöhot

Svar till Ronnie Hammarstedt (12/11).
Ditt ”enkla exempel” angående utsläpp och miljöpåverkan är så fullt av faktafel att det inte kan få stå oemotsagt.

Annons

Sojabönor från Brasilien är ett av de allra största hoten mot vår globala miljö och hälsa. I Amazonas skövlas enorma regnskogsområden för att användas till sojaodling. Cerrados, Brasiliens stora grässlätt odlas upp för soja vilket medför enorma problem för alla de arter som levt där, hela ekosystem slås ut. Erosion och urlakning gör att marken aldrig kan återställas och ofattbart stora naturvärden och djurliv är borta för alltid.

Stora mängder konstgödsel krävs för att du ska få dina ”ofarliga” bönor, gödsel som sprids med flygplan över både odlingar och odlarnas byar. Gödsel som lakas ur och fyller vattendragen och genom fisket får sedan människan i sig alla dessa gifter. Vad kvarvarande giftrester i sojabönorna ställer till med i djurens och människornas kroppar vet vi ännu inte, man kan dock gissa sig till att det inte leder till något bra.

Tyvärr används största delen soja, helt i onödan, till djurfoder och det är troligen därför utsläppen för en ko räknas så högt. När dessa mängder soja ska fraktas över jordklotet blir förstås även frakten en stor belastning för miljön. Svenska bönder borde odla sitt eget foder och omedelbart stoppa all import av soja till foder. Det är en allvarlig och akut fråga som LRF verkar nonchalera helt. Varför?

Detta är helt kort den enkla och kalla sanningen om soja, fakta med andra ord.

Kött och grönsaker passar bra ihop

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons