Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Söderhamn behöver en fristående grundskola

En friskola gynnar ofta den kommunala skolan. Detta genom att en friskola tar in en begränsad mängd elever för att hålla en god pedagogisk nivå, samtidigt som den avlastar den vanliga skolan.

Annons

Söderhamn behöver en fristående grundskola till och med år 9 som komplement och alternativ till den offentliga verksamheten. En friskola gynnar ofta den kommunala skolan. Detta genom att en friskola tar in en begränsad mängd elever för att hålla en god pedagogisk nivå, samtidigt som den avlastar den vanliga skolan. Den drivs av konkurrensen att leva upp till de åtaganden en skola i Sverige faktiskt har.

Den kommunala skolan har i dag alltför många elever i varje klass (på vissa ställen upp till 32 elever)! Kan varje elev synas, och måluppfyllelsen i nationella prov samt betyg öka under sådana förutsättningar?

Många elever behöver den lugnare studiemiljö som en friskola erbjuder. Mindre klasser, det vill säga ökad lärartäthet, är en grundläggande faktor för goda studieresultat liksom naturligtvis också välutbildade (behöriga) lärare. Det krävs nog närmast mirakelmänniskor för att lotsa 32 elever till goda resultat. Det kan gå ibland – men knappast för elever med särskilda problem/bokstavsdiagnoser. Inte heller där det finns hinder i själva lärandemiljön som gör att lektionerna inte går på räls, till exempel att störningsfaktorn är hög. Det senare slår framför allt mot elever som kommer från hem med låg studietradition, det vill säga barn som bara har en fungerande skola och undervisningsmiljö att lita till som grund för sin utbildning.

Tyvärr är det väl dokumenterat att kunskapsnivån har sjunkit under de senaste tio åren i den svenska skolan, samt att andelen elever med någon form av inlärningsproblematik inte har minskat. Den utvecklingen lär bli svår att vända med färre lärare och/eller avsaknad av speciallärare!

Söderhamn borde se fördelar med att något nytt kommer till stan. Hur ska man kunna locka fler människor till kommunen om det finns sämre utbud med både affärer, sjukvård och skolor än i andra kommuner? Ju större utbud som finns, desto mer finns att locka med.

Läsåret 2007/2008 fanns det cirka 1 000 friskolor av totalt 5 700 i Sverige. I dagsläget har 215 av landets 290 kommuner friskolor!

Varför ska Söderhamn alltid komma sist? Det pratas om en hållbar miljö, det är kanske dags att börja tänka ännu mer på en hållbar kommun? Att tänka framåt?

En fristående grundskola skulle vara ett lyft för Söderhamn och med Hamnaskolans profil, global inriktning med extra språk och fördjupad estetisk inriktning, ligger den väl framme i tiden! Att eleverna dessutom får lära sig studieteknik och träna självkänsla för att ta eget ansvar för sina studier är en stark förutsättning för att senare lyckas i livet!

Viktigt är att skilja på begreppen friskola/privatskola! Skillnaden mellan friskola och privatskola är att en fristående skola har en annan ägare än stat, landsting eller kommun. En privatskola finansieras helt eller delvis med elevavgifter. Fristående skolor får inte ta ut elevavgifter utan är helt finansierade med kommunens egen skolpeng.

Förälder/specialpedagog

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons