Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Socialstyrelsen förminskar vår insats”

/
  • Men vi kan inte strejka, för det kommer att slå fel. Vi kommer försätta kvinnor och barn, som behöver oss, i fara! skriver artikelförfattaren.

Sofia Wennberg, ordförande Kvinnojouren Viljan, om oron över uteblivna bidrag från Socialstyrelsen för en livsviktig verksamhet för hotade kvinnor och barn. Socialstyrelsens enhetschef ger Svar direkt.

Annons

Kvinnojouren Viljans verksamhet bygger på ideella krafter! Förutom dem som bidrar med tid och kunskap har vi en avlönad person på 100 procent. Vad betyder det för en jour? Det är individuella samtal med stödsökande, möten med kvinnor och barn, aktivt deltagande i nätverk för samarbete, vittnesstöd och stöd i myndighetskontakter, administratör (löner, räkningar, marknadsföring och schemaläggning) tar hand om företagsbesök, studiebesök, utbildningar och gör en massa resor.

Det krävs minst en anställd, för i snitt har vi nästan 1,5 stödsökande per dag. Grundverksamheten, våra jourkvinnor, gör 78 ideella timmar i veckan. Det betyder 4 056 ideella timmar per år. Därtill kommer övertidstimmar. Omfattningen blir säkert tydlig. Kostnader? Vi hade en lägenhet som vi var tvungna att säga upp, men vi har en mottagning som kommunen bekostar i dag. Därtill kommer alla övriga kostnader för en sådan här verksamhet som förbrukningsmaterial, revisions- och resekostnader, förutom största posten som är lön till den anställda.

Vi gjorde nyligen en ny ansökan. Vi sökte en miljon kronor för 2016 och 2017. Vi väntade vårt beslut och lyckan var total när vi blev beviljade medel för det vi hade sökt. Härligt! Men säg den lycka som varar. När vi nu sitter med våra papper kan vi läsa att Socialstyrelsen har gjort bedömning av vårt arbete och vi blir beviljade 75 000 kronor per år. Det innebär knappt tolv procent av ansökt belopp. Så vi ska bedriva verksamheten och avlöna en person på 75 000 kronor samt vårt föreningsbidrag från kommunen på 265 500 kronor.

Nej, detta kan inte vara rätt. Vi sökte året innan och fick 100 procent av ansökt belopp. Vi tittade på några jourer i länet och det är samma sak där, mellan 10 och 15 procent har jourerna fått. Av de där 99 miljoner kronorna som hade utlovats visade sig endast 48 miljoner vara utbetalade till jourerna 2016. Det ser ut på ungefär samma sätt för 2017, men det skärs ner ytterligare lite.

Av lovade cirka 200 miljoner kronor har Socialstyrelsen betalat ut 91 miljoner kronor, alltså inte ens hälften av lovat belopp. Hur kan detta få ske? Hur kan denna myndighet förminska vårt jobb? Jag önskade att vi hade en riksorganisation som satte ned foten, men inget händer! Jag önskade att alla jourer gemensamt bara klappade igen för en eller två månader så att den fick se vilket jobb vi faktiskt gör.

Men vi kan inte strejka, för det kommer att slå fel. Vi kommer försätta kvinnor och barn, som behöver oss, i fara! Jag skulle vilja fråga myndigheten hur den kan sitta och nedvärdera vårt arbete. Detta känns som ett hån mot allt det vi gör. Och tvi på er, beslutsfattare, som står och lovar nästan 100 miljoner öronmärkta kronor till kvinnojourerna!

Längre ekonomisk hållbarhet, tvi fick vi!

Sofia Wennberg

ordförande Kvinnojouren Viljan

Svar direkt

Sveriges kvinno- och tjejjourer gör ett viktigt arbete för att stödja våldsutsatta kvinnor och tjejer. Socialstyrelsen delar givetvis uppfattningen att så mycket medel som möjligt ska fördelas. Orsakerna till att Socialstyrelsen inte har kunnat fördela alla pengar är att vissa ansökningar inte uppfyller de krav som ställs i förordningen (2015:454) som reglerar vad man kan söka pengar för. Socialstyrelsen informerar löpande på myndighetens webbplats, per e-post, i samtal och möten med organisationer om möjligheterna att få statsbidrag.

Stina Törnell Sandberg

enhetschef Socialstyrelsen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons