Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sociala entreprenörer i stället för ideellt arbete

Varannan svensk uppger – 47 procent – att han eller hon har en idé som skulle kunna bidra till att göra samhället bättre. Det betyder alltså att flera miljoner svenskar går omkring med oförlösta idéer om hur de kan bidra till ett bättre samhälle!

Annons

Vem har störst möjlighet att förändra världen? Enligt svenska folket är det i första hand du och jag som individer som sitter på den makten. Ungefär lika många svarar att det är företagen. Längre ner på listan kommer politiker, och ytterligare en bra bit därefter kommer ideella organisationer.

Resultatet kommer från en undersökning som vi låtit genomföra inom ramen för satsningen Playing for change. Det kan ses som nedslående för en person som jag som har ägnat mer än halva mitt liv med att bygga upp en så kallad ideell organisation, med syftet att just verka för ett bättre samhälle. (Mer specifikt mot mobbning.) Men jag tror att bilden av de ideella organisationerna och deras kraft hänger ihop med själva begreppet, som jag menar är intetsägande och förvirrande.

Enligt Svenska akademins ordlista betyder ideell syftande till högre, andliga värden. I daglig svenska betyder det i allmänhet oavlönad – att arbeta ideellt är att arbeta gratis. I mina ögon är de här begreppen kopplade till en föreställning om det finns en motsättning mellan att arbeta för ett bättre samhälle och att tjäna pengar.

Jag menar att det är tvärtom. Målet för allt förändringsarbete bör vara hållbar utveckling av samhället. Och hållbar förändring underlättas genom affärsmässighet – att människor kan leva på sitt arbete och att det finns en strävan efter egengenererad tillväxt. Motsatsen är den osäkra och kortsiktiga bidragsjakt som präglar en stor del av den ideella sektorn i dag.

Jag anser därför att vi behöver uppdatera synsättet på hur man kan arbeta för att förändra samhället. Vi behöver bana väg för nya eldsjälar som kombinerar det bästa från offentlig och ideell sektor – med nytänkande och affärsfokus från näringslivet. Ett logiskt steg är att vi skrotar begreppet ideell organisation som samlingsbegrepp på organisationer som arbetar för ett bättre samhälle.

Ett begrepp som ger en klart bättre bild av mitt sätt att se på förändringsarbete är socialt entreprenörskap. Vi behöver inte fler ideella organisationer – vi behöver fler sociala entreprenörer.

Playing for Change, som jag arbetar med i dag, syftar till att hitta nya sociala entreprenörer. Och jag är optimistisk, jag tror stenhårt på att det decennium vi just har gått in i blir det sociala entreprenörskapets decennium. På flera håll syns exempel på innovativa initiativ som springer upp i gränslandet mellan offentligt, ideellt och kommersiellt. Och i den undersökning som vi genomfört uppger nästan varannan svensk – 47 procent – att han eller hon har en idé som skulle kunna bidra till att göra samhället bättre. Det betyder alltså att flera miljoner svenskar går omkring med oförlösta idéer om hur de kan bidra till ett bättre samhälle! Miljontals potentiella sociala entreprenörer med andra ord.

Sara Damber

grundare av stiftelsen Friends och ansvarig för Playing for Change, en utmaning till sociala entreprenörer

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons