Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snurrigt Anita

Den 14 april fick vi åter läsa en "Anita Nordkvistare", det vill säga en insändare som sprider myter. Vanligen brukar du skriva myter om invandrare eller flyktingar. Du som inte ens förstått skillnaden på dessa. Den här gången gäller förvirringen rätten till självförsvar av person och egendom.

Annons

Anita, du skriver: "Enligt våra snurriga lagar har vi inte rätt att försvara vare sig oss själva, våra ägodelar, husdjur eller någon annan utan att riskera hamna i rättsalen." Reglerna om självförsvar eller med lagens ord "nödvärn" hittar du i Brottsbalkens 24:e kapitel, §1: "1 § En gärning som någon begår i nödvärn utgör brott endast om den med hänsyn till angreppets beskaffenhet, det angripnas betydelse och omständigheterna i övrigt är uppenbart oförsvarlig. Rätt till nödvärn föreligger mot 1. ett påbörjat eller överhängande brottsligt angrepp på person eller egendom, 2. den som med våld eller hot om våld eller på annat sätt hindrar att egendom återtas på bar gärning, 3. den som olovligen trängt in i eller försöker tränga in i rum, hus, gård eller fartyg, eller 4. den som vägrar att lämna en bostad efter tillsägelse. Lag (1994:458)."

Det där är ju klart som korvspad. Du ska bara komma ihåg några få saker så klarar du dig från rättsalen: angreppet ska vara brottsligt. Du får inte försvara dig mot att bli gripen av någon som griper lagligt, till exempel en polis. Nödvärnsrätten upphör när angreppet är avvärjt. Du får inte ge brottslingen ett extra tjuvnyp bara för att du vill.

I §5 ges var och en som hjälper till samma rätt du. Det är alltså okej att hjälpa till. Du har även rätt att gripa brottslingen eller hjälpa till att gripa en brottsling. Rättegångsbalken 24 kapitlet §7: "Om den som har begått brott, på vilket fängelse kan följa, påträffas på bar gärning eller flyende fot, får han gripas av envar." Här gäller det att komma ihåg att det ska vara på bar gärning och ett brott med fängelse i straffskalan. (Det är nästan allt utom förargelseväckande beteende det!) Misstanke räcker inte.

Jag tycker inte att det här är snurriga lagar utan sunt förnuft. Hoppas att 10-öringen trillar ner nu, Anita. Eller behövs det en femtiolapp?

Dejan Petrovic

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons