Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snävt och kortsiktigt

I den pågående vindkraftsdiskussionen verkar många förutsätta att vi lever i en oföränderlig värld, men faktum är att vi står inför enorma förändringar.

Annons

Ingen kan nog förutsäga hur framtiden verkligen kommer att se ut, men att vårt behov av el kommer att öka förefaller högst sannolikt. Att i det läget diskutera vindkraftsutbyggnaden i termer om huruvida vindkraftverk är fula eller vackra framstår som ganska verklighetsfrämmande.

Oljan kommer förr eller senare att ta slut, och även tillgången på uran är begränsad. Finns det några beräkningar om hur länge världens urantillgångar kommer att räcka om kärnkraften ska byggas ut världen över för att ersätta oljan? Kärnkraftsutbyggnad kan knappast betraktas som annat än en dyr, riskabel och tillfällig lösning. Dessutom verkar vi inte vilja ha någon uranbrytning här i Sverige, och ingen vill ha avfallet i sin närhet.

Ingen energikälla är perfekt, men förnybar energi, som till exempel vindkraft, skapar åtminstone inget farligt avfall. Och om vi tidvis skulle få överskott på el, varför skulle det vara något negativt? Är det inte bra om vi kan exportera ren el och bidra till att minska koldioxidutsläppen i Europa? Skulle inte alla tjäna på det, åtminstone rent miljömässigt? Alla är vi lika beroende av en miljö som vi kan fortsätta att leva i.

När det slutligen blir alltför dyrt att driva våra fordon med bensin eller diesel blir alternativa drivmedel ett måste, och även av denna anledning kommer efterfrågan på el att öka. Borde inte vindkraften ses som en viktig del av energiproduktionen även från denna synpunkt?

I Tyskland finns redan en testanläggning som producerar vätgas med el från vindkraftverk, och det är bara ett exempel på hur förnybar el kan komma att användas i framtiden. Med tanke på framtida behov, såväl som möjligheter, tycker jag att det är synd att vindkraften i Hälsingland diskuteras på ett övervägande snävt och kortsiktigt sätt.

Framtidstro med öppna ögon

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons