Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snaskiga rubriker säljer tidningar!

På en liten ort är lokaltidningen viktig och läses av i stort sätt alla, den ska spegla samhället och vad som händer där.

Annons

Vad som är viktigt för oss som läsare är att det är en nyanserad och neutral bild av vad som händer på orten.

För några år sedan bestämde jag mig av den anledningen att sluta köpa kvällstidningarna Expressen och Aftonbladet som ”gottar sig” i elände för att sälja lösnummer. När det händer stora saker som tsunami och liknande händelser så skrivs det spaltmeter om elände, gärna så smaskiga detaljer som möjligt.

Hade större respekt för Ljusdals-Postens redaktion än att de skulle sjunka så lågt som i dag (läs fredag). Varför hänga ut människor (ja det är människor av kött och blod med familjer och framför allt barn på orten) med bild, detta innan att åtal väckts och ingen är dömd? Är det den tillförordnade nyhetschefen som är ute efter ett scoop eller går tidningens upplaga ner och något måste göras?

Ni har hela tiden hävdat att på en liten ort måste namnet nämnas för att inte andra oskyldiga ska bli misstänkta. Vart tar den devisen vägen när ni till exempel berättar om en mindre företagare som är misstänkt för skattebrott över miljonen? Det finns gott om mindre företag på orten, hur många tror ni har blivit oskyldigt misstänkt i detta fall?

Dessutom hänger ni ut en del i utredningen med namn men andra med ord som bankdirektören med rötter i Ljusdal och så vidare. Jag får fruktansvärt dålig smak i munnen när jag tänker på er etik i detta ärende!

Vad är anledningen att ni måste skriva tre dagar om samma sak när inget nytt har kommit fram och där det fortfarande inte väckts något åtal, för att smaska till det extra denna gång trots hård kritik från allmänheten, så lägger ni dessutom ut männen med bild.

Det gör ont i mig när jag tänker på deras familjer och framför allt barnen, undrar om den journalist som skriver artiklarna har tänkt den tanken.

För er som brukar våld så kan ni skratta er lyckliga, era namn kommer inte att nämnas i tidningen, ni kan fortsätta ert leverne utan att bli igenkända.

Vet att många med mig är upprörda men vad hjälper de, skadan är skedd och återigen har media använt sin makt!

Beatrice Hansson-Karakoca

LjP svarar: Journalistikens uppdrag är att förmedla nyheter, granska och erbjuda fördjupad läsning och information som våra läsare har nytta av. En av tidningens viktigaste uppgifter är att berätta om skeenden som är aktuella i vår bygd. Ett sådant är polisutredningen kring Nygrensfären. Hundratals människor i vårt landskap har direkt berörts av de konkurser som är en följd av de brottsmisstankar som riktats mot Per Nygren och senare även Lasse Isaksson.

I vår granskning har vi försökt att ge en objektiv bild av vad som lett fram till dagens situation. Det är en sammanställning som ska ge läsaren en bild om omfattningen av konkurserna, som ett komplement till alla de enskilda artiklarna vi haft sedan den första konkursen. Vårt syfte har inte varit att dra på smaskiga rubriker, och det anser vi heller inte att vi gjort.

Att skriva om härvan utan att namnge Per Nygren hade inte varit möjligt med tanke på de många konkurser som följde under hösten i bolag som ingick i Nygrensfären. Vi har gett både Nygren och Isaksson tillfälle att uttala sig men de har båda avböjt att bli intervjuade i tidningen. Nygren har dock valt att svara på några av våra frågor skriftligt.

Vi har i samband med publiceringarna varit noga med att påpeka att ingen av de inblandade är dömda för brott, att utredning pågår och att ansvarsfrågan kommer att få avgöras av rättsväsendet.

Men faktum kvarstår, två etablerade Ljusdalsföretagare spelar viktiga roller i en stor polisutredning som påverkat många människor i vår bygd, det är då vår skyldighet att erbjuda våra läsare en neutral och saklig bild av vad som hänt. Och det är det vi har gjort.

När det gäller skattebrottet som insändarskribenten hänvisar till har den utredningen långt ifrån samma proportioner som utredningen kring Nygrensfären. Allmänintresset är därmed mycket lägre och så länge inga konkurser blir en följd av det misstänkta skattebrottet finns inte mycket som pekar ut den aktuelle företagaren och denne kan således hållas anonym.

Sofia Rohlin

tillförordnad nyhetschef

Daniel Bertils

chefredaktör och ansvarig utgivare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons