Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snart får vi betala priset av manipulationen

Ju mer och ju högre skulder du kan bära desto större gratis förmögenhet kan du dra till dig. Kronans köpkraft kommer att gå ner rejält. Detta är priset som får betalas för den manipulation som nu pågår.

Annons

Ordet manipulation har många betydelser men ett av dessa är ordet knep. Varför ska man då skriva om något sådant? Ja, vi är alla i dag utsatta för en enorm manipulering, en jättelik styrning ett jätteknep pågår.

Världens ekonomi har varit utsatt för något man kallade globalisering. Denna globalisering var inget annat än överföring av välbetalda industriarbeten i västvärlden till länder i Asien med låga löner – inte bara låga löner utan rena svältlöner.

Det här gick bra under ett årtionde men för ett par år sedan blev det helt uppenbart att systemet var på väg att falla samman vilket det nu gjort. Miljontals arbetare i västvärlden förlorade sina ofta rätt bra betalda jobb.

Både i USA liksom i Europa föll försäljningen av varor och priserna började sjunka på mycket av de fasta värden folk haft som säkerhet för sina lån. Detta gäller i synnerhet i USA där fastighetspriserna gått ner med minst 50 procent.

Samtidigt steg energipriserna och frakterna från Asien blev allt dyrare vilket gjorde att en del av deras fördel försvann. Valutor började fluktuera och oljan gick upp mot 140 dollar fatet. Börs och finanskrisen tog sin början. Vi befinner oss just nu i denna kris och många är det som säger och skriver att snart är det här över – men icke säger jag.

Vad vi ser runt om oss är inget annat än de knep man tar till för att manipulera och lura allmänheten. Det enda som skett är att ländernas riksbanker lånar ut hur mycket pengar som helst till affärsbankerna, och i dag till 0,25 procents ränta. Industrin generellt går fortfarande på sparlåga.

Det här betyder att staten lånar ut till våra banker för 0,25 procents ränta, sedan kan bankerna köpa statsobligationer av riksgälden och av dem få 3,5 procents ränta. Ebberöds bank borde det heta men gör det inte. Varför gör nu staten på detta sätt? Jo, för annars går våra banker i konkurs. Bankerna måste få tjäna lätta, stora pengar, och då gör man så här.

Men det här innebär bara att man skjuter problemen framför sig, och resultatet av denna politik blir inflation – hög inflation, inte i dag och inte i morgon men under nästa år och åren därefter. Det här gäller för USA i synnerhet men även för oss i Sverige.

Så vad har vi då framför oss? Jo, vi kommer att få en hög inflation igen som på 1970- och 80-talen. Där blir vinnarna de högt skuldsatta, och de som har sparat förlorarna. Ju mer och ju högre skulder du kan bära desto större gratis förmögenhet kan du dra till dig. Kronans köpkraft kommer att gå ner rejält. Detta är priset som får betalas för den manipulation som nu pågår.

Därför stiger priserna på aktier och börserna går upp. Man köper med lånade pengar för allt man kan finansiera, och räknar med att inflationen ska göra en rik. Men det finns en fara i det här, och denna fara är okänd för de flesta, och den heter derivat. Om detta återkommer jag.

Lars Idon Andersson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons