Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snabba politiska puckar 2015

/
  • En tårögd Åsa Romson och Stefan Löfven presenterar på en presskonferens den 25 november att reglerna för att få komma in i Sverige skärps ytterligare.

Regeringens mål: Att skicka signaler till omvärlden, att Sverige inte är något trevligt land för flyktingar. Men tidigare under 2015 lät det annorlunda, konstaterar Leopold Holtter, Bjuråker:

Annons

Den 6 september deltar Stefan Löfven (S) i en stor demonstration, Welcome Refugees, på Medborgarplatsen i Stockholm. Löfven säger att hans Europa inte bygger gränshinder.

Den 23 oktober står representanter för regering och opposition och berättar för pressen, att nu skärps reglerna för flyktingpolitiken. Tillfälliga uppehållstillstånd införs. Ensamkommande barn och barnfamiljer är undantagna. Reglerna för familjeåterförening skärps.

Den 24 november meddelar Löfven och Åsa Romson (MP) på en pressträff, att reglerna skärps ytterligare. Nu gäller tillfälliga uppehållstillstånd även ensamkommande barn och barnfamiljer. Kvotflyktingar är undantagna. Löfven ser bister ut och Romson är tårögd.

Den 29 november sluter EU ett avtal med Turkiet, att landet inte ska låta asylsökande ta sig från Turkiet till EU. EU pröjsar 30 miljarder kronor. Sveriges andel blir 700 miljoner kronor. Löfven uttrycker sin respekt och uppmanar oss andra att också känna samma respekt för Turkiet, som ställer upp.

Den 17 december beslutar S, MP och SD i riksdagen om obligatoriska ID-kontroller på tåg, färjor och bussar från Danmark. V och C röstar emot. Regeringen har med all säkerhet lyckats i sin ambition, att signalera, att Sverige inte är ett gästvänligt land och snabbt gick det.

Från 6 septembers Welcome Refugees till riksdagsbeslutet om stängd gräns den 17 december är det dryga tre månader!

Leopold Holtter

Bjuråker

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons