Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sluta med "offertänkandet"

Jag skulle vilja börja med att bemöta ett av Göran Janssons påståenden (11/9). Han säger att "borgarna" felaktigt påstår att rutavdraget har skapat arbeten gratis.

Annons

Det är inte alliansen som har påvisat detta! Det är Konjunkturinstitutet, KI, som gick ut med detta förra veckan i media. Vidare påstår Göran och många andra att rut endast har gynnat rika människor. Men rika människor har förmodligen råd att använda sig av hushållsnära tjänster oavsett avdragsrätt eller inte. Det har dock inte lågavlönade, ensamstående föräldrar, pensionärer med låga pensioner mm. För dem är det här avdraget avgörande om de ska kunna nyttja den här hjälpen som erbjuds eller inte. Och det har gjort svarta jobb vita som därigenom ger tillbaka i form av inkomstskatter och arbetsgivaravgifter, för att inte tala om att de som arbetar med detta deltar i systemet, har kollektivavtal, omfattas av Arbetsmiljölagen, får pensionspoäng mm.

En annan sak som ständigt återkommer är hur många människor som har mist sin sjukpenning/utförsäkrats. Har ni ställt er frågan hur många av dessa människor som haft sin försörjning via försäkringskassan år efter år trots att de faktiskt haft arbetsförmåga? Det har varit alldeles för lätt att utnyttja systemet tidigare. Vi vet väl att alltför generösa bidrags/försäkringssystem också leder till både utnyttjande och fusk. FK, det vill säga vi alla, har haft enorma kostnader på grund av fusk med sjukpenning, vab, bostadsbidrag med mera. Och man gör det för att man kan. Nu går det inte lika lätt och därmed stiger siffran över antal personer som blivit av med sin sjukpenning/sjukersättning. Fortfarande finns det massor av människor i sjukförsäkringen och det är förmodligen de som verkligen är sjuka.

När man pratar om jobbskatteavdrag så påstår man också att det har gynnat de rika. Javisst! Men det har definitivt gynnat mig också som lågavlönad. Vi kan väl inte undanta dem som lyckats med att få ett välavlönat arbete? Varför ska de straffas för att de har nått sina mål här i livet? De jobbar väl också? Förmodligen mer än vad jag gör som kan göra mina timmar och sedan gå hem och lämna jobbet där det hör hemma.

Jag önskar att vi kunde få ett slut på det här "offertänkandet" och i stället börja tro på varje människas egen förmåga att förändra sina liv och skapa sig en dräglig tillvaro. Människor växer av att ta ansvar. Att se sig som "offer" har aldrig gynnat någon. De skyddsnät vi har, och självklart ska fortsätta ha, ska användas på ett ansvarsfullt sätt så att de som verkligen behöver får sin hjälp. Det tror jag faktiskt att alla är överens om vare sig vi är röda eller blå.

Lena Sjööns

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons