Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slöseri med papper gynnar Billerud

Billerud har mycket att jobba med om man på allvar vill leva upp till sina ambitioner. Det viktigaste just nu är att sluta vilseleda allmänheten.

Annons

Billerud har nu svarat på Skydda Skogens påpekande att något klimatsmart papper inte existerar (13/8).

Skydda Skogen ifrågasätter inte att Billerud har ambitioner. Desto tråkigare är den felaktiga information man kommer med. På företagets hemsida är huvudrubriken: "Our products have a positive climate impact" – Våra produkter har en positiv klimatpåverkan. Detta är helt enkelt lögn.

Billeruds pappersprodukter har naturligtvis, i likhet med andra pappersprodukter, en negativ inverkan. Pappersindustrin använder stora mängder energi av olika ursprung och denna är i inget fall klimatneutral. Det enda som är klimatneutralt eller positivt är den orörda, växande skogen.

Man blandar här ihop skog, skogsbruk och pappersproduktion på ett sätt som avser att invagga konsumenterna i den falska föreställningen att man lugnt kan fortsätta att konsumera papper och förpackningar. Man skriver visserligen att detta bör ske "klokt och med måtta" men om konsumenterna följde den uppmaningen skulle Billerud gå i konkurs. Ett präktigt dilemma för ett miljömedvetet företag. Det bästa är att bära hem sina inköp i ett slags ekologiskt producerad tygpåse som används om och om igen. Men slöseriet gynnar Billerud. Slöseri är också detta samhälles motor.

Billerud påstår också, och möjligen tror man på det själva, att vi har ett "hållbart" skogsbruk. Man hänvisar bland annat till FSC-certifiering, som inte fungerar. Cirka 1 800 arter är hotade eller missgynnade, biologisk mångfald är långt ifrån säkerställd, naturskogar avverkas fortfarande i snabb takt och görs om till plantager. Kalhyggen och markberedning orsakar stora utsläpp av växthusgaser. Och så vidare. Allt detta är upprörande och skandalöst.

Billerud har alltså mycket att jobba med om man på allvar vill leva upp till sina ambitioner. Det viktigaste just nu är att sluta vilseleda allmänheten.

Viktor Säfve

Thomas Tidholm

Amanda Tas

Skydda skogen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons