Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Släpp tanken om vårdbiträden

/
  • Sjukvårdsbiträdena hade, när de fanns, en utbildning långt ifrån den dagens vård och omsorg kräver, skriver insändaren.

När Liberalerna nu förordar ett återinförande av biträden i vården har utvecklingen gått bakåt, skriver Andy Pallin.

Annons

Det är en tillbakagång till en ordning som deras företrädare haft klokhet att avskaffa för länge sedan. Tanken tycks vara att dåtidens sjukvårdsbiträden ska återuppstå som yrkesgrupp, samtidigt som vården önskar sig mer kvalificerade medarbetare. Sjukvårdsbiträdena hade, när de fanns, en utbildning långt ifrån den dagens vård och omsorg kräver. Dessutom finns ingen utbildning till sjukvårdsbiträde i dag.

Undersköterskorna blev viktiga kuggar i uppbyggnaden av den moderna vården och är så än i dag. Men för att hänga med när vårdmiljöerna blir allt mer avancerade och tekniska måste, enligt min mening, alla undersköterskor som är i tjänst erbjudas utbildning till sjuksköterskor med full lön. Men nu har rekylen slagit till när borgerliga sjukvårdspolitiska företrädare i spetsen föreslår en återgång till att anställa folk i vården som saknar utbildning.

Sjukvårdbiträdesutbildning finns inte längre. Alla som arbetar inom hälso- och sjukvård måste ha nödvändiga kunskaper om hygien, smitta/smittspridning, ergonomi, och så vidare. Har man inte det har man inte inom vården och omsorgen att göra. Inte ens de mest elementära kunskaper inom de områdena har de tänkta biträdena. Tänker man sig att degradera undersköterskor till biträden med biträdeslön är det genast lättare. Men tänker man så är det att sätta även det politiska tankekapitalet i konkurs. För inte tänker man väl anställa sjukvårdsbiträden som en förstärkning av vården? Finns det verkligen pengar till sådant? Ja, kanske med tanke på att det finns pengar till USA-resor och chefskurser för flera miljoner.

Mitt råd till de politiker som umgås med biträdeslösningen inom vården och omsorgen är att det går aldrig att lösa dagens problem med lösningar från gårdagen. Släpp tanken eller fortsätt och driv hela verksamheten mot den verkligt stora konkursen.

Andy Pallin

med ett helt yrkesliv inom hälso och sjukvården

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons