Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Släpp rapporten för studenternas skull

Rapporten om Högskolan i Gävle bör offentliggöras för medarbetarnas, studenternas och samhällets skull!

Annons

Vi har de senaste åren lyft frågan om att Högskolan i Gävle borde inleda ett nära samarbete med Uppsala Universitet (UU) eller bli en del av det. Nyligen ansåg även Högskoleverkets stabschef Lennart Ståhle i en intervju i DN att Högskolan i Gävle borde bli en del av UU.

Rektorn på Högskolan i Gävle har sagt i Gefle Dagblad att man har gjort vissa utredningar i frågan om ett samgående med UU utan att se några fördelar. Men utredningarna finns inte i rapportform och kan därför inte offentliggöras, enligt samma rektor.

Borde inte skolans medarbetare, nuvarande och blivande studenter och andra delges vilka resultat högskolans utredningar gett? Vilka för- och nackdelar innebär ett samarbete? Vilka hot och möjligheter ser man?

Rapporten borde offentliggöras snarast. En sådan här viktig fråga kan inte sopas under mattan. Medarbetarna och studenterna på Högskolan i Gävle, som skulle få möjligheten att bli en del av UU, förtjänar att få vara med i en demokratisk process.

Högskolan i Gävle fortsätter i samma gamla hjulspår, och verkar inte vilja anpassa sig efter framtidens utmaningar. Ungdomskullarna kommer att minska de närmaste åren. Statistik från SCB visar att antalet 20-åringar i år är nästan 133 000. Om sju år har antalet sjunkit med 30 000 vilket innebär att många högskolor kommer att ha tomma platser inom några år när ungdomskullarna minskar kraftigt.

Många studenter säger att de går på mindre högskolor för att de inte kom in på sitt förstahandsval, som ofta är ett universitet. När ungdomskullarna krymper innebär det att fler och fler kommer komma in på sina förstahandsval.

Konsekvensen av det är då att färre och färre studenter kommer att gå på Högskolan i Gävle, med stora personalneddragningar som en oundviklig följd. Det skulle verkligen hota högskolans framtid. Att då inte vidta åtgärder nu och hoppas på ett mirakel, som inte kommer att inträffa, är att göra många en stor otjänst.

I Högskoleverkets kvalitetsmätning från i år ansågs tre av sex utbildningar på Högskolan i Gävle brista i kvalitet. Något måste göras. Dels för att förbättra kvaliteten på utbildningarna, men också för att fler ska välja Gävle som sitt förstahandsval som studieort.

Båda delarna skulle uppnås om Gävle blev en universitetsstad. Då är det också större sannolikhet att man inte behöver göra lika stora personalneddragningar. Klart är att någonting måste göras nu, för att högskolan ska stå rustad inför framtidens utmaningar. Högskolans rektor måste offentliggöra de utredningar som man säger sig ha gjort så att andra kan ta del av dessa för att värdera innehållet.

Lars Beckman (M), Hans Backman (FP), riksdagsledamöter för Gävleborgs län

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons