Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Släpp prestigen, Bertil Eriksson

Om Bertil Eriksson släpper sin politiska prestige så kanske han kan dra någon lärdom av det som hänt så inte fler människor hamnar i kläm i framtiden. För jag har lärt mig mycket. Både om lagar, politiska beslut och människor.

Annons

Om Bertil Eriksson ska sitta på två stolar, vice ordförande i kommunstyrelsen och ordförande i socialnämnden, så måste han verkligen lära sig skilja på sina två uppdrag. Det är en ny erfarenhet för honom som han uppenbarligen inte känner sig bekväm med. I kommunstyrelsen beslutade han att socialnämnden skulle spara men som nämndens ordförande har han och nämnden ensamma ansvaret för på vilket sätt det ska genomföras.

Jag noterar att han undviker att svara på sakfrågorna. I stället klamrar han sig fast vid långsökta resonemang om vem som bär ansvaret för det politiska beslutet. Det förvånar mig inte men han borde vara hederlig nog att göra det utan att förvränga fakta. Har aldrig påstått att jag inte deltog i kommunstyrelsens beslut i mars. Beslutet var: ”Kommunstyrelsen beslutar lägga varsel motsvarande 15 miljoner kronor enligt förslag, daterat den 5 februari 2009. För socialnämndens åtgärd 2 gäller huvudalternativet”. Socialnämndens åtgärd 2 var att under 2010 ”Omvandla ett särskilt boende om 12 lägenheter till närboende (trygghetsboende) liknande det som finns på Sunnangården i Alfta”

Jag beslutade alltså inte att närboendet skulle göras i två fullbelagda boenden. Jag beslutade inte heller att gamla och sjuka skulle snabbflyttas ut ur sina hem inom några månader. Jag beslutade definitivt inte att anhöriga skulle känna sig jagade och illa hanterade av kommunen eller att personalen skulle beläggas med munkavel.

Jag har heller aldrig använt ordet ”tvångsvård”, däremot ”tvångsflytt”. Det är något en kommun under vissa omständigheter faktiskt får göra trots hyreskontrakt och trots socialtjänstlagen. Men en kommun kan inte lova någon att bo kvar och samtidigt säga att de kommer att få en sämre omsorg – vilket det finns flera vittnen på att ni gjort – än den som de är beviljad. Det är ett klart brott mot socialtjänstlagen.

När Bertil Eriksson skriver att han som enskild politiker inte kan ändra ett parlamentariskt fattat beslut så har han i princip rätt. Som nämndsordförande har han dock stor makt att påverka politiska beslut och ett totalt ansvar för det som sker i hans verksamheter. Att han som ordförande inte vill kännas vid det ansvaret låter lite skrämmande.

Men nu tänker jag vara så populistisk att jag gläder mig med de gamla som kan bo kvar på Solrosen och Linblomman. Det har krävts stor beslutsamhet, ork och till och med mod av anhöriga, och även personal, som trots sin beroendeställning vågat stå på sig mot den myndighet som kommun faktiskt är. Om Bertil Eriksson släpper sin politiska prestige så kanske han kan dra någon lärdom av det som hänt så inte fler människor hamnar i kläm i framtiden. För jag har lärt mig mycket. Både om lagar, politiska beslut och människor.

Yoomi Renström

oppositionsråd (S)

Ovanåkers kommun

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons