Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Släpp hamnen och satsa på Maln i stället

Jag har ett radikalt förslag – utveckla Maln till ett sport- och friluftscentrum. Det finns mycket redan nu som kan bilda grunden: friluftsbad, servering, vandrarhem, närheten till motionsspår både sommar och vinter, skidstadion i närheten.

Annons

Hamnområdet har hamnat i ”långbänk”. Nya stadsdelen Maln är lösningen.

Rubrik i HT för några dagar sedan: ”Nytt badhus stryks”. Det är inte första gången som planer för Hamnområdet skrinläggs. År 1990 antog kommunfullmäktige en plan som upprättats av kommunens arkitekter Turner och Furtenbach. 1994 gjorde Mats Gradh en ny plan. Han avslutade med orden: ”Vår förhoppning är att vi denna gång kommer längre än till planer och förslag. ”Icke!

Därefter gick man ut och inbjöd allmänheten att komma med förslag. Det blev naturligtvis ingenting av det heller. Så gick det några år så kom ärendet upp igen och då fick planerna stor uppmärksamhet – utställning och vackra bilder på nätet och glättiga presentationer som blåstes upp som en fascinerande vision. Konsulter gjorde förslag på byggnader i stål och glas som skulle rama in den inre hamnen. Det blev blandade reaktioner bland allmänheten. Man kan undra om det blir något den här gången heller, men det är bra att badhusfrågan ”gått i stå” just nu. Valrörelsen drar i gång och då kanske makthavarna lyssnar på medborgarna vilket inte är så vanligt i mellanvalstider.

Jag har ett radikalt förslag – utveckla Maln till ett sport- och friluftscentrum. Det finns mycket redan nu som kan bilda grunden: friluftsbad, servering, vandrarhem, närheten till motionsspår både sommar och vinter, skidstadion i närheten. En gång- och cykelväg från Magasinsgatan är planerad. Det är en bra början...

För att göra centrumet än mer attraktivt skulle man kunna tillföra: badhus med restaurang, tennisbanor, enklare golfbana, ramper för skridskoåkare och isjakter. Vandrarhem av hög klass (hotell.)

”Alltför avsides” säger man kanske. Det är drygt tre kilometer till östra stadsdelen och det är inte mer än vad många får till Kattvikskajen och då har man järnvägsbomseländet. För barnen i skolorna på Björkberg och i Sandvalla är det samma. Området från Maln och mot Skålbo är en ny och snabbt växande stadsdel.

Stenkajen kan betraktas som ”inkörsporten” till detta aktivitetscentrum när gång- och cykelvägen blir klar och den bör rustas för att få en attraktiv miljö. Att Gula magasinen ska inlemmas på något sätt tycker jag är självklart. En utomhusscen mellan huskropparna och plats för rekvisita i någon av byggnaderna bör vara givet. Övriga utrymmen tas i anspråk successivt för främst kulturaktiviteter.

En lätt travestering av Karin Boyes dikt ”I rörelse” får avsluta detta inlägg

”Bryt upp, bryt upp! Den nya dagen gryr

Vem vågar starta detta framtidsäventyr?"

Gunnar Dahlberg

Hudiksvall

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons