Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Släck för en ljusare framtid

/
  • Efter tio år kan vi summera hur vi gick från klimatanalfabeter till ett globalt klimatavtal. Nu är det dags att ta oss i mål, skriver artikelförfattaren.

I år är det 10 år sedan Al Gores dokumentärfilm An inconvenient Truth hade premiär. Filmen blir en ögonöppnare för många om att det finns något som kallas ett klimathot, skriver Mariann Eriksson med anledning av lördagens Earth Hour.

Annons

Samma år, på andra sidan jorden i Sydney, sås fröet till det som är världens största klimatmanifestation; Earth Hour. Det hela börjar med en borgmästare som är klimatanalfabet och menar att vanliga människor inte bryr sig om klimathotet. Men kampanjen visade tydligt motsatsen. Sydneyborna släcker sina lampor i en timme och skickar signalen till borgmästaren att agera kraftfullt i frågan. Borgmästaren avgår och Earth Hour sprider sig som en löpeld över hela världen – en enkel symbolhandling som alla människor förstår.

* År 2009 uppmanar FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon världens befolkning att delta i WWF:s klimatmanifestation Earth Hour. Syftet är att visa politikerna att folket vill ha ett kraftfullt avtal vid FN:s klimatmöte i Köpenhamn i december samma år. Det året släcker 80 länder under Earth Hour.

* År 2010 fördjupas kampanjen på temat Klimathjälte och människor uppmanas att bli vardagshjältar samtidigt som politikerna får ta del av en opinionsundersökning som visar att svenska folket vill att politikerna ska agera kraftfullt för att minska klimatutsläppen.

* År 2013 visar den senaste forskningen att jorden riskerar 4 graders högre genomsnittstemperatur vid nästa sekelskifte. 4 grader kan innebära en global katastrof med extrema oväder, ökade havsnivåer, minskad tillgång på mat och vatten som kan tvinga miljarder människor på flykt.

Samma år når Earth Hour ett nytt globalt rekord med deltagare i 7 000 städer från 154 länder.

Efter fiaskot i Köpenhamn laddar världen om. Nya stora klimatevent och kampanjer genomförs som t ex the Climate Walk samtidigt som Earth Hour genomförs och IPPCC fortsätter att släppa vetenskapliga rapporter. Efter nio år av vetenskaplig fakta i kombination med engagerande kampanjer fick till sist världen ett globalt klimatavtal vid FN:s klimatmöte i Paris 2015. Världens ledare och länder enas om att vi ska minimera klimatförändringarna till väl under 2 grader.

Efter tio år kan vi summera hur vi gick från klimatanalfabeter till ett globalt klimatavtal. Nu är det dags att ta oss i mål. I dag, den 19 mars klockan 20.30, kommer en miljard människor i 172 länder, att släcka lampan på Earth Hour för att visa världens ledare att de behöver ta fram konkreta handlingsplaner som de också måste genomföra.

Släck för en ljusare framtid på lördag.

Mariann Eriksson

kampanjansvarig Earth Hour, Världsnaturfonden WWF

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons