Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slå ihop jägarförbunden!

/
  • Glöm prestige och förhandla så att jägarna får den organisation de är förtjänta av, skriver Lasse Johansson.

Vad kan och borde göras? Slå ihop Svenska Jägarförbundet och Jägarnas riksförbund, skriver Lasse Johansson som tror att en hopslagning kan ge ett starkare förbund.

Annons

Uppmaning till Svenska jägarförbundet och Jägarnas riksförbund: Det måste tas krafttag på djupet om vi ska få ordning på den infekterade vargdebatten. Som det nu ser ut är det rena rama sandlådekriget trots att statliga verk och domstolar, med flera, är inblandade.

De som står på ena sidan i konflikten är Naturskyddsföreningen som får stöd av Naturvårdsverket, Scan-Wulf och andra grupper som tycker sig ha rätt att överklaga demokratiska beslut, alltså Riksdagsbeslut.

På den andra sidan i konflikten står två jägarorganisationer, och övriga landsbygdsorganisationer och inte minst många inte anslutna jägare, som dock betalar det så kallade statliga jaktkortet.

Dessa organisationer och grupper kan tillsynes inte trycka på med den kraft som behövs.

Vad kan och borde göras? Slå ihop Svenska Jägarförbundet och Jägarnas riksförbund.

* Glöm prestige och förhandla så att jägarna får den organisation de är förtjänta av.

* Utöka och utveckla samarbetet med övriga landsbygdsorganisationer: LRF, Fäbodbrukare, med flera.

* Avsluta det "Allmänna uppdraget": Vissa delar av det allmänna uppdraget är att uppspåra och avliva trafikskadat vilt. Detta kan skötas inom polisens organisation. Andra huvudgrupper inom det allmänna uppdraget är: information, praktisk jakt, viltövervakning, älgförvaltning, vilt och trafik, yrkesmässig jägarutbildning. Detta kan då som nu rymmas under en ny och fristående organisation där inte det ibland hindras av hänsyn till det Allmänna uppdraget.

* Ändra på mottagare av pengarna från det så kallade statliga jaktkortet och låt dessa pengar rymmas under den nya jakt och landsbygdsbefrämjande organisation som föreslås ovan.

Genom att koppla det så kallade statliga jaktkortet till den ovan föreslagna organisationen kommer medlemsantalet att öka, inte bara genom hopslagningen utan också genom att alla de jägare som för närvarande inte tillhör någon organisation kommer, om de vill fortsätta att jaga, med automatik att öka medlemsantalet och på så vis stödja den nya organisationen.

Konsekvenser: Skulle det till följd av att det Allmänna uppdraget avslutas, fattas medel får man väl som andra sektorer i samhället, minska kostymen eller sälja av kostnadskrävande delar.

Lasse Johansson

SJF medlem nr. 1223505

Följ nyhetsflödet och få pushnotiser - i Iphone eller Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons