Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Skyddsnätet håller helt på att försvinna”

/
  • Kvinnor drabbas mest av försämrat skyddsnät, menar insändaren.

Var är Sverige på väg? Tryggheten för de sjuka har helt försvunnit och utförsäkringarna ökar ... Att bli sjuk har varit en rättighet i vårt land, men inte nu längre, menar insändarskribenten.

Annons

Vi vet att det är kvinnor i den offentliga sektorn med de fysiskt och psykiskt tunga jobben som drabbas mest, de som är beroende av både kropp och själ. Helt klart tar ingen det på allvar, klyftan blir bara större och större. Många faller bara allt längre ner psykiskt och ekonomiskt.

Att ha jobbat hela sitt liv, skött sig, betalt skatt, varit fackligt ansluten och betalt a-kassa är ingen säkerhet i dag. Arbetsgivaren vill inte ha några sjuka människor som Försäkringskassan har utförsäkrat, och facket vill inte höra talas om alla sjuka människor, och arbetsförmedlingen vill inte heller ha de sjuka. När man har valsat runt i alla de här olika instanserna är ofta a-kassan nere på ingenting, man är nollad. Då är man riktigt ute ur systemet och många saknar helt och hållet inkomst. Då är det försörjningsstöd som gäller. Då blir det att göra sig av med allt som människor har byggt upp under hela sina liv för att överleva. Människor som har slitit ut sig på jobbet har ingenting kvar, för ingen vill ju ha den sjuke ... svarte Petter.

Nu är det valår och kanske är det dags att sätta press på våra politiker och se lite handling och inte bara tomma ord. Det går bra för Sverige sägs det. Visst, konsumera mera, men en stor del har ingen möjlighet att konsumera utan har fullt upp med att klara sitt uppehälle ändå. Skyddsnätet håller helt på att försvinna i detta land och den psykiska ohälsan bara ökar, vilket är självklart när människor är sjuka och ingenting har att leva av.

Eller som en politiker skrev: "Vi har samma rättigheter och skyldigheter i vårt land, mina rättigheter försvann samma dag jag blev sjuk."

Söndag 15 oktober är det demonstration mot Försäkringskassan och sjukförsäkringssystemet på Mynttorget i Stockholm. Jag hoppas många ställer upp, för ingen vet när man blir sjuk.

En som blivit drabbad och hamnat utanför välfärden

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons