Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skumma politiker kan söka nya jobb

Att stå face to face med en människa och känna: den här individen har jag inte minsta förtroende för, är ruggigt otäckt.

Annons

Detta har vi erfarit under våra år i Afrika, förutom alla fantastiska upplevelser och möten med människor. Vi har levt i ett land där korruption tillhörde vardagen, där mutor öppnade dörrar, där det sprängdes bomber i trappuppgångar efter mörkrets inbrott, utegångsförbud mellan 24.00 och 05.00 då man från åttonde våningen hörde skottlossning, där man kunde stoppas av (ofta berusade) militärer vid vägspärrar, fått en kalasjnikov viftandes framför oss.

Vi har mött människor drivna av girigheten och stirrat dem i vitögat och inte funnit någon själ därinne, blivit hotade till livet av en säkerhetsman eftersom vi inte mutat honom. Vi har bevittnat svågerpolitik, på tjänstemanna- och regeringsnivåer, vilket inte förde några kompetenser till chefsposter, utan endast spädde på korruptionen.

Ruggigt otäckt! Ruggiga typer!

Vilken skillnad mot Sverige: allas lika värde, trygghet, rättvisa, demokrati, öppenhet, ordning och reda! Och från en afrikansk tropisk ö på ekvatorn valde vi att flytta till Söderhamn. Toppenstad, nära till Uppsala och Stockholm och med Norrlands alla underbara fördelar! Perfekt för Staffan som stockholmare och Karin som norrbottning! Vi har bott här i snart 28 år, arbetat i 25 år och är nu politiker och vill vara med och utveckla kommunen.

Men nu undrar vi: Vill vi bo kvar här?

Varför blir en högutbildad tjänsteman med visioner för Söderhamn avskedad utan annat skäl än att någon av våra förtroendevalda politiker och handgångna tjänstemän kanske känner sig hindrade i sina visioner, "samarbetssvårigheter"? Vi har inte fått någon förklaring. Ett tarvligt avskedande med råge var det och dessutom oekonomiskt och kränkande.

Ruggigt otäckt!

Hur demokratiskt är det egentligen? Yttrandefrihet? Vem vill flytta hit? Vill man ha schyssta, kompetenta människor här? Får man framföra kritik? Inser man att åsikter och kritik innehåller en förbättringspotential? Eller bör man hålla tyst och svansa efter en chefs pipa? Sker alla kommunala beslut öppet och i laga ordning? Vem, vilka, var, när tas vissa beslut och dokumenteras det? Tjänstemän och politiker som gör dumma, skumma saker ska inte finnas kvar i sina maktpositioner, utan de ska ut på arbetsmarknaden och söka sig ett vanligt arbete med vanlig lön.

Ruggiga typer!

Vi önskar och vill jobba för att Söderhamn blir Framtidens kommun: en kommun känd för sin öppenhet och nytänkande, med högt i tak, trygg, rättvis, schysst, demokratisk och öppen att ta till sig allas kunskap och kompetens. Söderhamn – Framtidens kommun, stark, mogen och rustad att ta sig an utmaningar med klimathot och minskande ekonomiska resurser och finna lösningar!

Men…?

Karin Solum, Staffan Reinius

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons