Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skrota strategiplanen

Den allt överskuggande effekten av att stänga akutkliniker och vårdplatser är att sjukhuset förlorar sin ställning som utbildningssjukhus. Då omintetgörs alla möjligheter att rekrytera och utbilda läkare och övrig personal för hela Hälsinglands behov.

Annons

Många patienter, invånare och sjukvårdsmedarbetare har med all rätt ondgjort sig över landstingets tjänstemannastrategi att stänga akutkliniker och BB i Hudiksvall. Men det är trots allt inte stängning av enskilda kliniker, som utgör det värsta hotet mot Hälsinglands sjukvård. Den allt överskuggande effekten av att stänga akutkliniker och vårdplatser är att sjukhuset som helhet därmed förlorar sin ställning som utbildningssjukhus. Då omintetgörs alla möjligheter att rekrytera och utbilda läkare och övrig personal för hela Hälsinglands behov. Ett akutsjukhus är nämligen rekryteringsbas för största delen av all sjukvårdspersonal såsom sjuksköterskor, undersköterskor och läkare, inte bara för sjukhuset utan även för primärvården och närsjukvården.

När man, som i strategiplanen, föreslår att plocka bort de mest fundamentala delarna av akutsjukhuset och därmed omöjliggör sjukhusets status som utbildningssjukhus och med det rekryteringen till primärvård och närsjukvård, som enligt planen ska ha huvudrollen i den lokala sjukvården, så lägger man alltså fullständigt krokben för sin egen strategi.

Bara att offentliggöra denna av landstingsdirektören och handplockade medarbetare framskrivna planen, har redan fått oförutsägbara konsekvenser och åstadkommit svårbemästrade problem.

När jag i landstingsfullmäktige den 20 maj framlade dessa sammanhang tycktes man i majoritetspartierna inte ha en aning om dessa faktiska omständigheter.

Därför måste man omedelbart, innan ännu allvarligare konsekvenser för sjukvården utvecklats, från landstingsmajoriteten offentligt ta avstånd från förslagen i strategiplanen och öppet deklarera att ett utbildnings- och akutsjukhus måste finnas i Hälsingland.

Stellan Hagman

Landstingsledamot (M)

 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons