Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skrämmande okunnig rikspolitiker

I en interpellationsdebatt i riksdagen om uranbrytning yttrade Hans Rothenberg (M) följande: ”Vi ska inte importera uran och transportera det på kanske mer riskabelt sätt över världens hav än vad det skulle innebära att ha det någorlunda närproducerat”.

Annons

Närproducerat uran! Det låter nästan miljövänligt – eller..?

Kanske från Stugberget i Ovanåker eller Nianfors i Hudiksvall.

Ju fler gånger man läser hela meningen så lutar det åt att en riksdagsman inte vet ett dyft om kärnbränslekedjan men ändå står i riksdagens talarstol och uttalar sig som om han visste. Hur är detta möjligt? Tyvärr är det tydligen fullt möjligt.

Att en riksdagsledamot, i en så tung och betydelsefull fråga att den till och med delar nationen, uppvisar en så lättsinnig inställning till frågan att han anser sig inte behöva ha några kunskaper alls om den, är skrämmande.

Dessutom väldigt genant för både honom och hans parti.

Hur förhåller det sig med statsministerns kunskaper i frågan? Han tillhör ju samma parti och har också uttalat sig om behovet av uranbrytning i vårt land eftersom riksdagen röstat för en mångdubbling av uranenergin.

Har han hört talas om anrikning tro? Det vill säga att uranet måste anrikas för att fungera som bränsle i lättvattenreaktorer. Anrikningsprocessen är mycket komplicerad, dyr och kolossalt energikrävande. Flera anrikningsanläggningar i världen drivs med kolkraftverk. I Sverige har vi ingen anrikningsanläggning.

Så, när uranmalmen väl lämnat gruvan och konverterats så måste den fraktas till något annat land för att anrikas för att sedan transporteras till bränslefabriken.

Är det något som man inte undkommer i kärnbränslekedjan så är det transporter – till havs, med flyg och oändliga sträckor med långtradare. Riskabelt? Ja, visst!

Birgitta Ohlsson (MP)

Alfta

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons