Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SKPF pensionärerna: ”Vi tar oss för pannan!”

När antalet äldre ökar i vårt land, då drar kommunerna i Sverige, ner på äldreboenden! Fullständigt obegripligt! Hur kan det vara så? skriver SKPF Pensionärerna avd 50, Hudiksvall.

Annons

Var finns långsiktigheten i att möta den äldrepuckel som ingen politiker kan ha undgått, att vara informerad om? Var finns framförhållningen för att möta människors behov, i livets olika skeenden?

Sedan år 2000, har landets politiker avvecklat 32 000 platser på äldreboenden, trots att antalet äldre ökar och ökar! Dessutom görs behovsbedömningar för behovet av äldreboende, på grunder som vi menar, inte är realistiska. Riktlinjerna för dessa bedömningar måste förändras, så att de utgår från en realitet. Budskapet om att äldre vill bo hemma har tydligen tagits som intäkt, att äldreboenden tagits bort.

Visst är det så, att äldre vill bo hemma så länge det är möjligt och allt känns bra. Men, när kvällen och natten är ångestfylld och när ensamheten blir påtaglig och inte självvald, då skapas oron, stressen. Avsaknad av livskvalité.

Vi läser om äldre patienter, som skickats hem efter sjukhusvård, för en egenvård, när det borde vara en plats på ett äldreboende. När vi talar om livskvalité på vår livsresa, så vet vi att Sverige har en förskola som håller en hög klass, bra pedagogisk verksamhet för barn i olika åldrar, men de äldre, är mer sjuka och ensamma än någonsin tidigare!

I dag är inte Sverige världens bästa land att åldras i, vi har passerats av Schweiz och Norge, när jämförelser görs om äldres levnadsvillkor i världen. Välfärdsarbetarna, känner att de inte räcker till, får inte förutsättningar att göra ett bra arbete, för den som behöver vården och omsorgen.

Sådana situationer skapar olust, stress och uppgivenhet, ingen lyssnar. Undersköterskor och vårdpersonal i vårt land, har högst sjukfrånvaro. Samtidigt är det så, att anhörigvårdens börda ökar.

SKPF pensionärerna menar att äldreomsorg måste få högsta prioritet, tillsammans med skolan, det handlar om ekonomi. Regeringens påbörjade arbete med en nationell kvalitetsplan för äldreomsorgen, måste ske mycket snabbt, det är bråttom!

Återigen påtalar vi från SKPF pensionärerna avd 50, den absoluta nödvändigheten av, att det krävs ett politiskt helhetsgrepp för att åstadkomma de nödvändiga och kraftfulla förbättringarna.

Det måste finnas logik och sunt förnuft för att möta behoven här och nu och för framtiden! Vi menar också, att det måste till faktiska kunskaper om hur verkligheten ser ut.

De olika behoven måste tillgodoses och då måste det som erbjuds, se olika ut.

Sverige måste återta platsen, som det bästa land att åldras i och att de anställda får uppleva stimulans, utveckling och en värdig lön för de arbete de utför.

Politikernas ansvar är stort, att se den situation som är och att se hur utvecklingen går och vad som behöver förändras. Detta för att ge de alldeles nödvändiga förutsättningar för ett värdigt åldrande, värt namnet!

Med den insikten, kan vi bli bäst i världen på äldreomsorg!

Styrelsen för SKPF pensionärerna avd 50

genom

Elsie Bäcklund Sandberg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons