Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolskjutsen måste gälla lika för alla barn

Magnus Demervall replikerar på Kristoffer Lindbergs inlägg (
helahälsingland.se
).

Annons

Kristoffer Lindberg, barn- och utbildningsnämndens ordförande, replikerar (helahälsingland.se) på min krönika på ledarsidan. Det hedrar honom att han erkänner de stora misstag som begåtts av kommunen när beslut och riktlinjer undanhållits och därmed gjort det omöjligt för föräldrar till barn i Bollnäs byskolor att planera sin vardag, när skolskjutsarna dragits in av kommunen.

Det gör mig också glad att läsa att Lindberg tydligt deklarerar att man inte på något sätt vill motarbeta kommunens friskolor. 

Det finns dock några saker som gör mig bekymrad i hur kommunledningen och barn- och utbildningsförvaltningen resonerar.  

Man menar helt riktigt att varje beslut om skolskjuts är ett individuellt beslut. Ändå ska man redan i mars, två månader innan föräldrar ombetts söka skjuts, bestämt att elever vid Segersta nya skola inte längre skulle få någon skolskjuts. Hur man då kunnat individuellt pröva varje elevs behov är för mig väldigt märkligt.  

Som Lindberg själv påpekar är kommunens ansvar inte mot skolorna, utan gentemot varje enskild elev och förälder som ansöker om skolskjuts. Det är ett myndighetsbeslut, där kommunens ansvar är att fatta beslut och kommunicera dessa skyndsamt. De som istället för utlovade 2- 6 veckorna fått vänta i 15- 16 veckor, för att en dag inse att bussen slutat gå utan att beslut ens fattats om deras ansökan har naturligtvis blivit satta i en extremt besvärlig situation. 

Sist, och kanske viktigast. Lindbergs replik handlar endast om kommunens lagstadgade åtaganden. Men frågan kan aldrig vara om man genom tveksam tolkning av lagen kan frånhålla elever skolskjuts. Jag är övertygad om att inte en enda politiker i Bollnäs kommun kandiderade till fullmäktige bara för att läsa lagtext och hitta sätt att försämra medborgarnas service.  

I stället hade man förhoppningsvis en idé om att göra livet bättre för människor. Att utveckla Bollnäs. 

En bra start vore att behandla alla barn lika. Att inte göra skillnad på barn som är så unga att de inte ens fått sin första läxa. Istället bör man konstatera att bor du i Bollnäs kommun får du skolskjuts till din placeringsskola. Men om du på grund av att kommunen lagt ner din närmsta skola, eller av annat skäl, väljer en annan skola som ligger närmare hemmet än din placeringsskola, så får du skolskjuts även dit. Det skulle vara att i handling visa att man inte vill motarbeta Bollnäs by- och friskolor. 

Och med tanke på Lindbergs replik så har jag goda förhoppningar om att kommunen skyndsamt löser ut den situation man satt många familjer i.

Magnus Demervall

krönikör på Hälsingetidningars ledarsida, boende i Segersta

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons