Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolskjuts enligt regler

I Nordanstigs kommun, som i alla andra kommuner, finns det fastställda skolskjutsregler. Det är upp till varje kommun att själv bestämma över hur dessa regler ska vara utformade.

Annons

Svar till Ingrid Sjöström (21/11).

Jag har förståelse för att förändringar leder till frågor och dessa ska vi kunna svara på.

I Nordanstigs kommun, som i alla andra kommuner, finns det fastställda skolskjutsregler. Det är upp till varje kommun att själv bestämma över hur dessa regler ska vara utformade. Reglerna är i de flesta fall relaterade till barnens ålder. För Nordanstigs kommun gäller att de små barnen, årskurs 1–3, får skolskjuts om de bor längre från skolan än 2 kilometer och för de äldre skolbarnen, årskurs 4–9, gäller 3 kilometer.

Nordanstigs kommun har valt att även ge de barn som går i förskoleklass, 6-åringar, skolskjuts. Det är en medveten satsning gentemot barnfamiljerna! 6-åringar omfattas av samma regler som de barn som går i årskurs 1–3.

Att det har funnits skolskjuts i 25 år från den by där dina barnbarn bor beror på att det har funnits barn som har gått i förskoleklass eller i årskurs 1–3. Kommunen har då låtit äldre syskon medfölja skolskjutsen i mån av plats, det har helt enkelt varit en extra service. I dag är det äldre barn i byn och då finns inte den möjligheten.

Om vi jämför med Hudiksvall och Ljusdals kommuner är reglerna lika upp till årskurs 6. Mellan årskurs 7 och 9 har dessa kommuner 4 kilometer som gräns för skolskjuts. Vi kan ju hoppas att en familj med barn under årskurs 4 flyttar till byn, för då får nog även de äldre barnen åka med om det finns plats.

Stig Eng

kommunstyrelsens ordförande

Nordanstigs kommun

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons