Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolfrågan inte bara skolfråga

För oss är det angeläget att hela kommunen lever och att det finns verksamhet i alla kommundelar. Vi värnar om Backens skola, men den här frågan handlar om mycket mer!

Annons

Med anledning av ett par artiklar och intervjuer i HT på sistone skulle vi som har jobbat i arbetsgruppen för att rädda Backens skola i Harmånger vilja förtydliga några saker, det är olyckligt att några (till exempel Carina Olsson, HT 23/3) missförstått oss.

Nyckelkomponenten i förslaget till skolstruktur som vi lagt fram är att Nordanstig ska ha två stycken 4-9-skolor som ska drivas under gemensam ledning, med smart schemaläggning (blockläsning, "viss undervisning" på länk??) och effektivt resursutnyttjande för att skapa en utbildning med närhet och högsta möjliga kvalitet.

Vi tänker oss att skolorna kunde ligga i Harmånger och Bergsjö, eller i Harmånger och Hassela. Förläggs den ena skolan i Hassela skulle man kunna profilera skolan med alpin skidåkning för att skapa en rolig och bra utbildning, och också kunna locka hit ungdomar från andra delar av Sverige.

Vi vill alltså inte ställa högstadieskolorna i Nordanstig emot varandra, och vi tycker absolut inte att Hasselaungdomarna ska vara tvungna att åka till Harmånger för sin skolgång, det blir orimligt långa resor och arbetsdagar!

Men att lägga ned Backens skola som är i så gott skick utan att göra en omsorgsfull konsekvensanalys och/eller tänka i nyare banor verkar huvudlöst i våra ögon. Än värre när man ersätter med den betydligt skraltigare och mer trångbodda Bergsjö skola osamt en orimligt dyr, tidsödande och miljöbelastande skolskjutsapparat.

För oss är det angeläget att hela kommunen lever och att det finns verksamhet i alla kommundelar. Vi värnar om Backens skola, men den här frågan handlar om mycket mer!

Utarmningen som på flera sätt och under flera års tid skett av östra kommundelen är olycksdiger och denna nedåtgående spiral drabbar tyvärr hela kommunen. Kommundelarna behöver så väl varandra; dör kusten dör också kommundelarna i inlandet!

Vi vill se framåtanda, vilja och prestigelöst samarbete så att vi kan skapa den drömkommun Nordanstig har potential att vara

Linda Anderton

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons