Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skogens värde är inte bara virket

Nu när vintern är här konstaterar vi att trots stormen Dagmar och en kall sommar har möjligheterna att fylla bär- och svampkorgar varit goda.

Annons

Ljusdals kommuns skogar med sin varierande natur lär tillhöra de bästa i landet beträffande tillgången på dessa rikedomar och det tycker vi inom Centern är en sak som vi ska bygga på.

I Centerpartiets agenda för glesbygden pratar vi om att tillvarata skogens alla värden, det vill säga inte bara virkesproduktion utan även de tillgångar som till 95 procent ruttnar bort till ingen nytta och som skulle kunna utnyttjas bättre.

Vi har i några år donerat skogssvamp till vårt restauranggymnasium med tanken att duktiga lärare och elever ska få tillgång till det bästa kommunen kan erbjuda. Vi har även funderat på en utvidgning och fördjupning för vi tycker det är viktigt att eleverna får en bra kunskap i ämnet. Matprogrammen på tv fylls av inslag där man först handlar svamp för dyra pengar i saluhallar och på torg, samma svamp som med rätt kunskap kan plockas varje höst i nära på obegränsade mängder – helt gratis några minuters färd från centrum.

Vi från Ljusdalscentern hoppas även att 2013 ska bli ett "karljohanår", tyvärr några år sedan sist. Karljohan är en svamp som i Italien är så eftertraktad att det hålls festivaler kring den. Gynnsamma år växer den i mycket stora mängder på till exempel våra tallmoar.

Vi tycker från Ljusdalscentern att det skulle vara roligt att ta med eleverna en höstdag för att dagen efter laga till en god pasta med nyplockad stekt svamp, grädde och riven parmesan därtill.

Jörgen Brink (C)

Ljusdal

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons