Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SKL vill ta bort lokala förhandlingsrätten

Den politiska arbetsgivaren, Sveriges Kommuner och Landsting, vill avlägsna den lokala förhandlingsrätten ur kollektivavtalen!

Annons

SKL formulerade i början av 90-talet sin idé om framtida förhandlingar och i årets avtalsrörelse är de ytterst ivriga för att slutligen nå sina mål. De utgår från ett tydligt maktperspektiv.

• De vill inte ha en angiven procentsiffra för löneökningar i avtalen utan varje kommuns ekonomiska situation ska avgöra nivån, vilket skapar utrymme för nollutdelning i vissa kommuner under dystra ekonomiska tider.

• SKL vill införa tillsvidare-avtal utan återkommande kollektivavtalsförhandlingar.

• De vill att cheferna ensidigt utan facklig medverkan ska bestämma löneökningen för varje lärare. Den fackliga rollen som SKL erbjuder oss påminner om en ”revisionsbyrå” det vill säga vi ska enbart bevaka att ”spelreglerna” i avtalen följs. Det bud Lärarförbundet enhälligt avvisade i juni innehöll ett inslag om att den lokala förhandlingsrätten skulle upphöra.

Vi måste inta en självklar och orubblig facklig hållning om att vi alltid ska ha ett starkt fackligt inflytande på central och lokal nivå i kollektivavtalen. Lärarförbundet och LR krävde i vårt gemensamma avtalsyrkande att den lokala löneöversynen ska ske på samma sätt som har gällt sedan 1995 med möjligheten att lokalt välja mellan förhandlingar eller lönesättande samtal. SKL:s ihärdiga angrepp på den lokala förhandlingsrätten strider mot Lärarförbundets demokratiska ställningstaganden. Vår kongress har enhälligt slagit fast att vi ska förhandla som likvärdiga parter på central och lokal nivå, löner ska avgöras i förhandlingar mellan självständiga parter och den lokala partsställningen ska stärkas och utvecklas.

Vi har definierat rätten att teckna kollektivavtal på olika nivåer som en omistlig del av demokratin. Förhandlingsrätten är en del av våra grundläggande fackliga fri- och rättigheter och det är sensationellt att en politisk arbetsgivarorganisation agerar för att den ska avlägsnas ur kollektivavtalen.

Det är med stor vrede vi noterar SKL:s maktlystna angrepp och vi kommer aldrig att ge upp eller sälja ut vår rätt att förhandla löner och teckna kollektivavtal på lokal nivå.

Elisabeth Swedman

ordförande

Lärarförbundet i Hudiksvall

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons