Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SKL ser inte bjälken i sitt eget öga

Tidningarna i Hälsingland skriver om bemanningsföretagsläkare som om de vore lömska intrigmakare vars enda mål är att sätta Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) i dyra knipor.

Annons

Sanningen är att de så kallade stafettläkarna räddar SKL ur sina egna knipor till en billig kostnad, gör så att befintlig personal inte bränner ut sig på övertid och är dessutom enda chansen till vård för många människor.

Landstingen hade 266 000 egna anställda 2011. 45 000 av dessa var deltidsanställda, 17 000 timanställda. En fjärdedel av landstingens eget folk har alltså en annan sysselsättningsgrad än ”fast jobb”. Förra året var dessutom 17 000 av de anställda helt lediga. Nettokostnaden för vården uppgick till 230 miljarder kronor. Mot detta ställs inhyrning av vårdpersonal för två miljarder 2011. Kostnadsandelen är lägre än en procent.

Och ändå återkommer felaktig rapportering i media om inhyrd vårdpersonal – läkare, läkarassistenter och sjuksköterskor – som att de både urholkar och stjälper svensk vård. Sanningen är den omvända. Studier och även ansvarspersoner inom vården har under årens lopp vittnat om att det är billigare att anlita bemanningspersonal än att beordra övertid, som i sin tur sliter på den befintliga personalen. För patienter kan faktiskt vårdpersonal från bemanningsföretag vara enda möjligheten till vård. I synnerhet i de glesbefolkade delarna av riket. Men som alla verksamheter måste landstingen givetvis ha kontroll på kostnader och samordna och kontrollera kompletterande verksamhet.

97 procent av de anställda i bemanningsbranschen är anställda i auktoriserade företag med kollektivavtal som följer lagar och regler. Om landstingen ställer krav på auktorisation i sina upphandlingar finns igen anledning till oro om kvalitet. Ändå verkar de ibland gå vid sidan av upphandlingsreglerna och använda sig av handelsbolag och enskilda firmor utan avtal.

För att minska kostnader i en verksamhet eliminerar man ofta kostnadskällan. Som bekant präglas landstingsvården av generellt ökande kostnader och ansträngningar att minska dessa. Men vi kan inte eliminera sjukvård eller patienter.

Bemanningsföretagens medlemmar ger fungerande vård. Problemen kring personal och organisation får SKL söka på annat håll än hos läkare och bemanningsföretag. Den senaste tiden har framkommit i media att landsting använder nästa lika mycket pengar till andra typer av administrativa konsulter i sin verksamhet. Av vårdbemanningsföretagen får landstingen konkreta vårdinsatser. Varför vill de ta strid mot medicinen om sjukan sitter i landstingskroppen?

Henrik Bäckström

förbundsdirektör Bemanningsföretagen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons