Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skillnad på kultur och religion

Att fundamentalister och extremister använder sin tro och Koranen för att rättfärdiga sina egna våldsdåd är helt fel, men vi inte kan döma religionen och världens alla muslimer för det.

Annons

Svar till Cecilia Jonsson (17/3).

Jag ser inte dig som främlingsfientlig, men ber dig att ta reda på fakta innan du anklagar islam för så fruktansvärda saker som hedersvåld och självmordsbombningar. Din insändare är ett tydligt bevis på den okunskap som finns om islam. Tyvärr, men denna gång talar fakta mot dina argument – islam förespråkar varken hedersvåld eller självmordsbombningar.

Precis som i Sverige är det skillnad på kultur, norm och religion. Hedersvåld är tyvärr något som finns inom vissa länder där kulturen och normen om rätt och fel fått detta att gro, men det fanns där redan innan religionen uppkom. Hedersvåld finns också på många andra ställen i världen dit islam aldrig nått, vilket visar att det inte är religionens problem utan ett samhällsproblem som landet i fråga måste ta itu med. Jag hoppas du själv förstår att självmordsbombning inte är en del av religionen och ingenting som Koranen talar för. Det är faktiskt så enkelt att förstå att jag inte tänker förklara varför.

Till alla andra som svarat på Duhas insändare, med argument mot islam som handlat om kvinnoförtryck, omskärelse, hedersvåld och terrorism; terrorism har uppkommit på grund av de samhällssituationer som vuxit fram under historiens gång i bland annat Afghanistan och Irak, inte genom islam.

Att fundamentalister och extremister använder sin tro och Koranen för att rättfärdiga sina egna våldsdåd är helt fel, men vi inte kan döma religionen och världens alla muslimer för det. Kvinnlig och manlig omskärelse sker, men det är ingenting som Koranen nämner något om. Det sker av en tradition inom landet som funnits i många hundra år.

Jag vill bara påminna om att Sverige, kristendomen och västvärlden inte heller är fläckfria, vi har varit där en del länder är i dag. Tittar man tillbaka har hedersrelaterat våld och kvinnoförtryck funnits även här. Man kan tycka att de länder där detta fortfarande finns borde ha kommit längre i sin utveckling vad gäller genustänkande och liknande precis som vi, men vad vi lärt oss av historien är att utveckling tar tid, framför allt under krig då fokus ligger på att överleva.

Precis som du säger Cecilia, för att kunna leva ihop måste vi visa varandra hänsyn, men vi måste också ha respekt för varandras kulturer, religioner och levnadssätt, genom att ta reda på fakta innan vi dömer den. Yttrandefrihet följs av ansvar.

Hanna

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons