Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skilj på arbetslinje och vårdnadsbidrag

Svar till Anna-Greta Söderlund (9/11).

Annons

Regeringens arbetslinje innebär att det är bättre att så många som möjligt har 100 procent av en egen lön i inkomst i stället för någon annan lägre procent i bidrag. Den har ingenting med till exempel barnbidrag och föräldrapenning att göra.

Vårdnadsbidraget är som en kommunal fortsättning av den statliga föräldrapenningen, men är också samtidigt att jämföra med en kommunal barnomsorgsplats. Skillnaden är dock störst för kommunens plånbok. En kommunal barnomsorgsplats kostar drygt 105 000 kronor per år, samtidigt som ett vårdnadsbidrag endast kostade 36 000 kronor per år. Merkostnaden för kommunens skattebetalare av beslutet att ta bort valfriheten blev cirka 1,4 miljoner per år, eftersom det var föräldrar till cirka 20 barn som gjorde detta val. Samtidigt blev det en ny politisk organisation med bland annat två nämnder inom skolområdet, merkostnaden här cirka en miljon per år. Totalt alltså drygt två miljoner i merkostnader per år. Till vems glädje?

Inom äldreboenden, där jag varit aktiv på senare år, och inom skolområdet har dessa pengar i stället kunnat ge en guldkant på tillvaron.

Karl-Gunnar Landar (C)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons