Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skeva ägandeförhållanden i världen

Den senaste rapporten från Oxfam visar hur skevt världens resurser – och därmed den globala makten – är fördelad, skriver Christian Tengblad.

Annons

De 62 rikaste personerna äger lika mycket som den fattigaste hälften av jordens befolkning. Det är en orättvis fördelning av makt på en skala som borde göra Kim Jong-un grön av avund, och det är en ansamling av rikedom som får ekonomiska problem i Sverige att blekna.

Det behöver självklart inte vara så här. Det ligger inte i någons intresse att bli styrd av några dussin miljardärer. Vi måste förstå att vi har mer gemensamma intressen med vanligt folk i andra länder än med en superrik svenskfödd person. Vi kommer alla tjäna på omfördelning av pengar och makt. Det är trots allt alla vi som arbetar och lever i samhället som tjänat ihop pengarna, även om vinsterna går ner i privata fickor.

Så var börjar vi? Ja, varför inte med att återinföra förmögenhetsskatten och stänga skattebunkrarna (lågskatteländer där tusentals miljarder göms undan). För dagens ekonomiska diktatur är ingen fin tanke – och fungerar inte heller i praktiken.

Christian Tengblad

Följ nyhetsflödet och få pushnotiser om viktiga händelser från ditt närområde. Ladda ner vår nya app här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons