Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skattehöjning för friskolor

Om Skolinspektionen står fast vid sitt beslut, om att friskolorna ska startas, kommer kommunen göra allt som står i dess makt för att alla elever ska få en bra utbildning.

Annons

Signaturen Maktskifte till hösten (5/2) skriver att S- och V-politiker inte tilltror familjens förmåga att bestämma skola för sina barn. Jag har svårt att se det så. Jag delar skribentens uppfattning att morgondagens samhälle kräver välutbildade medborgare för att behålla Sveriges konkurrenskraft.

Jag kan också känna sympati för uppfattningen att huvudmannen inte är avgörande för kvalitén, det är andra faktorer som är avgörande. Jag delar dock inte skribentens uppfattning om att det är på grund av en ideologisk låsning vi är emot förändringar av utbildningssystemet i Hudik.

Det finns naturligtvis ideologiska skäl till att vi vill styra skolan, vilket handlar om att vi i framtiden behöver välutbildad arbetskraft, vilket är så viktigt att vi också bör ha en tydlig demokratisk styrning. Anledningen till att kommunens ledning i dagsläget handlar som den gör är dock betydligt tråkigare än så – det handlar om pengar.

Om friskolorna startar med fullt intag innebär det ett betalningsansvar för kommunen på 45 miljoner. Det ska inte stickas under stol med att det kan bli mindre, för det kan också få en del positiva ekonomiska effekter. Denna summa kan kommunen hantera på olika sätt.

Om det innebär en kvalitetshöjning med säkerhet är det kanske en summa som behövs. Problemet är dock i nuläget att det är 45 miljoner vi inte har. Detta måste därför lösas. Det kan lösas på olika sätt. 45 miljoner motsvarar lite drygt 100 anställda, nedläggning av 3–4 skolor eller cirka 75 öre i skattehöjning.

Det är dessa uppgifter vi vill påpeka för Skolinspektionen. Det är nämligen formulerat att om friskolor kraftigt påverkar den kommunala ekonomin bör dessa skäl vägas in. Vi anser att Skolinspektionen inte tagit hänsyn till dessa skäl.

Om Skolinspektionen står fast vid sitt beslut, om att friskolorna ska startas, kommer kommunen göra allt som står i dess makt för att alla elever ska få en bra utbildning. Detta måste då med nödvändighet ske i samverkan med friskolorna. Här är ideologier ointressanta. Det är ett åläggande på kommunen från staten. De 45 miljonerna måste då lösas med att vi antingen säger upp drygt 100 lärare, lägger ner 3–4 skolor eller måste höja skatten med 75 öre.

Daniel Pettersson (V)

kommunalråd Hudiksvall

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons